CLIFF WALKERS

Direcció: Zhang Yimou Guió: Yongxian Quan País: Xina Durada: 120 min Any: 2021 Gènere: Thriller Interpretació: Zhang Yi, Zhang Hanyu, Amanda Qin, Zhu Yawen, Yu Hewei, Li Naiwen, Yu Ailei Fotografia: Zhao Xiaoding Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Espanya: 18/11/2022

No recomanada per a menors de 16 anys

Doblada en espanyol / Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Xina. L'estat titella de Manchukuo. Anys 30. Quatre agents especials del Partit Comunista tornen a la Xina després de rebre entrenament a la Unió Soviètica. Junts, s'embarquen en una missió secreta, però, després de ser entregats per un traïdor, els espies es veuran amenaçats des que comença la missió. Als penya-segats nevats de Manchukuo, els espies seran posats a prova fins al límit en un joc mortal d'enganys del qual intentaran sortir amb vida.

(FilmAffinity)







CRÍTICA

Espies a dojo


El realitzador Zhang Yimou de Red Sorghum (1988), Raise the Red Lantern (1991) i Coming Home (2014), entre altres treballs melodramàtics meritoris, per primera vegada aborda a Cliff Walkers el gènere d'espionatge.

L'acció es desenvolupa a la Xina, el 1931 durant la invasió i ocupació japonesa de Manxúria. Enmig d'un clima hivernal hi arriben procedents de Rússia el matrimoni integrat per Zhang (Zhang Yi) i la Yu (Qin Hailu) i la jove parella Chiuliang (Zhu Yawen) i Lan (Liu Haocun); després d'haver estat entrenats a la Unió Soviètica, aquests 4 comunistes xinesos tenen com a missió rescatar un compatriota ocult a la ciutat de Harbin -ubicada al nord de la Xina- que ha estat testimoni presencial de la massacre japonesa realitzada al país. Per aconseguir una millor eficiència en l'operatiu, les dues parelles es divideixen i el Zhang treballarà amb la Lan mentre que el Chiuliang ho farà amb la Yu.

Yimou, basat en el guió de Quan Yongxian, il·lustra els avatars que travessen aquests 4 espies, permanentment exposats a ser descoberts, capturats i torturats. Tot plegat, el relat adopta diverses voltes de gir amb la participació d'infiltrats traïdors, dobles espies i serveis de contraintel·ligència, on resulta difícil precisar qui actua a favor o en contra en aquesta delicada missió. El que aquí predomina és la violència, xocs a dojo, persecucions automobilístiques i els típics ingredients d'aquest tipus de relats que satisfarà els qui no qüestionin el criteri lògic de la convulsionada i confusa trama. Dins del gènere d'espionatge, Yimou no ofereix res de nou o distintiu del que ja s'ha vist a les pel·lícules basades en les intrigants novel·les de John Le Carré, o bé als films de James Bond. Tot i que l'elenc se’n surt correctament, els personatges es troben esquemàticament definits.

A favor seu cal ressaltar els excel·lents valors de producció on es destaca la impecable textura de la fotografia de Zhao Xiaoding, els aconseguits efectes visuals de Samson Sing Wun Wong així com la notable reproducció d'època de la ciutat de Harbin on es va fer la filmació. De tota manera, el remarcable estil d'aquesta laberíntica història no arriba a compensar la insuficiència del guió discutiblement estructurat. Queda com a balanç un thriller en què Yimou exalta el nacionalisme xinès a través del sacrifici assumit per alguns dels seus personatges; d'aquí la dedicatòria a “tots els herois de la revolució” que es llegeix en els crèdits finals.

Jorge Gutman – tribunacultural.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: