EL VIAJE DE TU VIDA

Títol original: Tracks Direcció: John Curran Guió: Marion Nelson País: Austràlia  Durada: 112 min Any: 2013 Gènere: Aventures Interpretació: Mia Wasikowska, Adam Driver, Emma Booth, Rainer Bock, Jessica Tovey, Robert Coleby, Tim Rogers, Melanie Zanetti, John Flaus, Lily Pearl, Philip Dodd, Daisy Walkabout, Felicity Steel, Ian Conway, Evan Casey, David Pearce, Darcy Crouch, Brendan MacLean, Jamie Timony, Ryan McMillan, Leah Michelle, Steven Parker Fotografia: Mandy Walker Distribuïdora: BTeam Pictures Estrena a Espanya: 17/10/2014


Apta per a tots els públics, especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere

Doblada en espanyol / Versió original en anglès amb subtítols en espanyol

SINOPSI

Pel·lícula basada en la història real de l'escriptora australiana Roby Davidson, interpretada per Mia Wasikowska, que el 1973 va decidir recórrer més de 2.500 quilòmetres a través del desert de l'est d'Austràlia. A Davidson només l'acompanyaven el seu fidel gos i quatre camells. Encara que ella no havia tingut mai la intenció d'escriure sobre el viatge, va prometre escriure un article per a National Geographic i va consentir que el fotògraf de la revista, Rick Smolan (Adam Driver), a qui coneixia de la seva ciutat natal Alice Spring, l’acompanyés durant el seu viatge. Durant tot el recorregut van mantenir una relació d'amor tempestuosa que el va obligar a anar i venir de la civilització fins al lloc on ella es trobés per poder fotografiar-la.


(Sensacine)

CRÍTICA

El viaje de tu vida (‘Tracks’) narra la història real de Robyn Davidson, una dona que es va obstinar a recórrer caminant una gran part del territori australià. Sense tenir gairebé experiència en aquest tipus de desafiaments, va travessar 3.200 quilòmetres de desert, acompanyada tan sols del seu gos i quatre camells. National Geographic va finançar el seu viatge i va fer-ne fotografies, i va mostrar al món la gesta. Temps després, la mateixa Robyn Davidson va relatar el seu viatge al best-seller Huellas en el desierto (Tracks).

Un material sucós per a la indústria cinematogràfica, que no obstant això ha trigat més de 30 anys a fer-ne una pel·lícula (el 1977 va ser quan Robyn va completar el seu periple). Avui, per fi, s'estrena El viaje de tu vida, una curiosa pel·lícula que tracta semblant aventura d'una forma tan poc èpica, que retrata un personatge somiador d'una manera tan poc idealista, que desconcerta, i decebrà a més d'un.

L'idíl·lic escenari que la protagonista imagina, caminant pel desert en absoluta solitud, totalment apartada del món més civilitzat, esclata amb el so de les rodes d'un cotxe. El del fotògraf de la famosa revista, qui haurà d’enregistrar amb la seva càmera el viatge, destruint la puresa i la naturalitat del desafiament.

Els paisatges són preciosos, captats de forma molt bella per l'excel·lent fotografia de Mandy Walker. No obstant això, igual que va passar en la recent Locke (Steven Knight, 2013), el veritable viatge del personatge principal es realitza a l'interior. Però a qui això del "viatge interior" li soni a reflexions explícites sobre el gènere humà, recerca de respostes sobre el famós "d'on venim i cap on anem?", es trobarà molt lluny d'entendre la proposta de la pel·lícula.

El viaje de tu vida és un treball contemplatiu en el qual l'espectador és testimoni extern. Amb unes poques dades, hem d'interpretar el caràcter de la protagonista i la raó del seu viatge. No se'ns donen explicacions més enllà d'uns quants flashbacks que no aporten gaire i trenquen amb la proposta del film.

No és una pel·lícula superficial (dista molt de ser-ho), però les reflexions, les idees, els perquès haurem d’extreure'ls nosaltres mateixos, perquè no se'ns donen de forma manifesta.

Per tant, és essencial el tema del feeling, de la proximitat al que explica. Jo no vaig necessitar explicacions a aquest sofert viatge. Qui no convertiria la seva vida en una aventura si la por i la mandra no ens guanyessin la partida? Només es necessita valor i esforç per fer del teu temps alguna cosa especial. La protagonista s'inicia en el nomadisme com a vehicle d'experimentació. Sempre en moviment, buscant alguna cosa, forçant que la vida s'expressi. Sortir al món és viure. Esperar a casa que passi alguna cosa és morir.

Robyn Davidson va passar tres mesos de la seva vida en pugna amb un entorn àrid i exigent, encara que potser la resta del temps hagués d'enfrontar-se a un món que ha perdut els valors i la privacitat.

Som, per tant, davant d'un canvi en l'estil del director. John Curran oblida les narracions plenes de frases més pròpies de la literatura, per compondre una pel·lícula molt més visual, estèticament molt bella, i en la qual no puc deixar de destacar la bona feina de Mia Wasikowska. No obstant això, també ens trobem amb una barrera, potser premeditada, i és l'escassetat de dramatisme i força emocional.


Arturo G. Maiso (16/10/2014) – elcineenlasombra.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: