DELICIOSO

Títol original: Délicieux Direcció: Eric Besnard Guió: Eric Besnard, Nicolas Boukhrief País: França Durada: 112 min Any: 2021 Gènere: Comèdia dramàtica Interpretació: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquedec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup, Laurent Bateau... Música: Christophe Julien Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a Espanya: 05/01/2022


No recomanada per a menors de 7 anys

Versió doblada en espanyol


SINOPSI

França, 1789, els dies previs a la Revolució. Amb l’ajuda d’una jove de grans habilitats, un xef que ha estat acomiadat pel seu senyor troba la força per alliberar-se de la seva posició com a servent i obrir el primer restaurant del país.

(Sensacine)



CRÍTICA

Un xef al camp

França, als llindars de la revolució de 1789. A la mansió del duc de Chamfort hi treballa Pierre Manceron, cap de cuina amb un extraordinari coneixement de l'ofici, capaç d'elaborar els plats més deliciosos. Però caurà en desgràcia quan Chamfort, incitat pels seus frívols col·legues aristòcrates, exigeixi una disculpa al seu cuiner per servir una cosa no convinguda. Després de la seva negativa, Manceron serà acomiadat i marxarà lluny, a casa seva al mig del camp, acompanyat del seu fill, on s'oblidarà del seu antic ofici. Al cap del temps una dona, la Louise, s'hi presentarà i li demanarà amb insistència convertir-se en la seva aprenenta.

El guionista i director Éric Besnard (Pastel de pera con lavanda) confecciona i serveix amb gust –per fer un símil culinari– aquesta pel·lícula que posa èmfasi en les diferències de classe que estaven a punt de desaparèixer amb l'arribada de la Revolució Francesa. El món de la cuina ofereix el marc ideal per parar atenció al mèrit i el talent de cadascú, més enllà de privilegis no adquirits per la feina i l'esforç. Funciona així la metàfora del plat senzill, el pastisset a base de patata menyspreat per les classes altes en posar-hi un simple i terrós tubercle, però que pot arribar a ser una cosa veritablement deliciosa, com diu el títol.

Delicioso parla d'una època en la qual no existien restaurants a l'estil modern, amb menús individuals, sinó més aviat llardoses postes als camins, on es cuinaven plats bastos i comuns que únicament servien per saciar la gana. Aquí es recrea l'arribada d'un veritable art gastronòmic, ofici en què el protagonista assoleix el mestratge, capaç de crear singularment una gran varietat de plats, tots amb aquesta idea central de realçar el sabor propi de cada condiment, de cada planta, de cada carn, sense adulterar-ho amb espècies externes. Una mica d'aquesta aposta per l'autenticitat viurà el mateix protagonista, en Pierre, home tosc, humiliat i rendit davant el poder de les classes altes, però que trobarà la manera de reivindicar-se gràcies als consells, les cures i la companyia d'una aprenenta inesperada.

El to del relat concebut per Besnard és agradable, pastorívol i bucòlic en certa manera, on s'engrandeix la vida senzilla al camp, amb una cuidada fotografia de Jean-Marie Dreujou que inclou alguns bonics plans similars a l'art pictòric, amb bodegons modèlics. D'altra banda, el repartiment fa una feina molt correcta, tant Grégory Gadebois (El oficial y el espía) en el paper principal com Isabelle Carré (La historia de Marie Heurtin), una actriu que transmet com poques de les seves col·legues qualitats com la delicadesa i la dolçor.

Pablo de Santiago – decine21.com

 

.


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: