PÁJAROS ENJAULADOS, HASTA QUE ESTEMOS MUERTOS O LIBRES

Títol original: Bis wir tot sind oder frei (AKA: Caged Birds) Direcció: Oliver Rihs Guió: Oliver Keidel, Norbert Maass, Ivan Madeo, Oliver Rihs, Dave Tucker País: Suïssa Durada: 118 min Any: 2020 Gènere: Drama romàntic, basat en fets reals Interpretació: Marie Leuenberger, Joel Basman, Jella Haase, Anatole Taubman, Bibiana Beglau, Pascal Ulli, Beat Marti, Michael Schertenleib, Philippe Graber, Martina Schöne-Radunski, Roger Bonjour, Sophie Bock, Christian Weber, Deborah De Lorenzo Música: Beat Solèr Fotografia: Felix von Muralt Distribuïdora: Barlovento Estrena a Espanya: 14/01/2022

No recomanada per a menors de 16 anys

Doblada en espanyol / Versió original subtitulada en espanyol


SINOPSI

Barbara Hug és una jove advocada que lluita contra l'antiquat sistema penitenciari de Suïssa a la dècada de 1980. Walter Stürm, per la seva banda, està pres, encara que sovint s'escapa de la presó. Quan tots dos es coneixen, es forma una aliança poc probable.

(Sensacine)



CRÍTICA

18/11/2020 - Joel Basman i Marie Leuenberger formen la magnífica parella que aporta un dinamisme més que benvingut a la darrera pel·lícula d'Oliver Rihs

El director suís establert a Berlín Oliver Rihs (conegut principalment pel seu clàssic de culte Black Sheep i per la seva cinta del 2014 Ready, Steady Ommm!, que va tenir un gran èxit comercial a Suïssa) utilitza el seu darrer treball, Pájaros enjaulados, estrenat al Festival Black Nights de Tallin i seleccionat per a la Competició Internacional del Festival Camerimage, per explorar una època clau de la història suïssa.

Reconeguda per ser el bressol dels drets humans i elogiada per la seva estabilitat i integritat (així com per la seva molesta tradició de decorar capses de xocolata), la Confederació Suïssa també amaga alguns moments foscos del seu passat que, amb el pas del temps, han demostrat ser els impulsors de la llibertat que donem per feta avui dia. És precisament el període dels anys 80, amb les seves intenses protestes i alçaments socials contra la naturalesa restrictiva i asfixiant de la vida quotidiana, cosa que Oliver Rihs ha volgut explorar en aquesta pel·lícula. Encara que motivats per causes molt diferents, l'advocada radical Barbara Hug, que lluita pels drets dels presos amb la intenció d'aconseguir una reforma de l'antiquat i inhumà sistema penitenciari, i el “rei fugitiu” Walter Stürm, un símbol del corrent intransigent d’extrema esquerra, es converteixen en emblemes d'aquestes lluites.

Basada en fets reals, la pel·lícula narra la trobada entre aquests dos personatges complexos, impulsats pel mateix desig: la llibertat, encara que aquesta no tingui el mateix significat per a tots dos. Mentre que l'advocada creu que la llibertat no pot existir fora d'un món utòpic integrat en un paisatge sociopolític que no sempre és amistós, Walter Stürm, conegut pels seus crims irònics en els quals es burlava del món privilegiat on va néixer, així com per les seves successives fugides de la presó, ho veu com una veritable forma de vida, una raó de ser. Escapar-se de la presó li permet escapar-se d’ell mateix, dels seus privilegis, del pecat original amb què està marcat i que es coneix amb el nom de "classe mitjana".

Els personatges reals en què s'inspira la pel·lícula ja enclouen molta intriga, però Pájaros enjaulados també es beneficia de dos actors que aporten tota la resplendor de les celebritats suïsses: Joel Basman, millor actor als Swiss Film Awards gràcies a Wolkenbruch's i Wondrous Journey into the Arms of a Shiksa, i la meravellosa Marie Leuenberger, premiada com a millor actriu per la seva interpretació a El orden divino. A més d'encaixar bé estèticament, aquesta parella d'actors aconsegueix donar vida a dos personatges forts que es queden gravats al nostre cervell durant molt de temps. Gràcies a la seva refrescant habilitat per actuar sense manierismes, recolzant-se en una aparença magnètica i inusual, Leuenberger crea un personatge alhora decidit i vulnerable; un personatge que és a anys llum dels clixés de gènere i que s'ha d'enfrontar a un alter ego esquiu (Stürm) que li presenta una imatge ideal, encara que distorsionada, d’ella mateixa. Pájaros enjaulados ens recorda fins a quin punt el nostre present està en deute amb un passat compost per gent “corrent” que va ser capaç de seguir els seus propis ideals, fins al punt de convertir-se en persones “extraordinàries”, “formosos perdedors” que ens han llegat una llibertat que mai no hauríem de donar per feta.

Giorgia Del Don – cineuropa.org


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: