APPLES

Títol original: Mila Direcció: Christos Nikou Guió: Christos Nikou, Stavros Raptis País: Grècia Durada: 90 min Any: 2020 Gènere: Drama Interpretació: Aris Servetalis, Sofia Georgovassili, Argyris Bakirtzis, Anna Kalaitzidou, Babis Makridis, Kostas Laskos, Kimon Fioretos, Alexandra Aidini, Costas Xikominos, Nota Tserniafski, Konstantinos Papatheodorou... Música: Alexander Voulgaris Fotografia: Bartosz Swiniarski Distribuïdora: Javier Garcia Puerto Estrena a Espanya: 17/12/2021

Apta per a tots els públics

Versió original subtitulada en castellà


SINOPSI

Pel·lícula situada en un món molt semblant al nostre, on els seus habitants estan acostumats a l'amnèsia. En aquest contacte coneixem un home que no sabem si està realment desmemoriat. I que entra en un peculiar programa de recuperació de la memòria on ha de dur a terme certes tasques que van des d’anar amb bicicleta i anar al cinema, fins a lligar en un bar o tenir un accident de cotxe.

(Sensacine)



CRÍTICA

02/09/2020 - VENÈCIA 2020: La secció Orizzonti ha de mantenir un nivell alt, ja que comença amb la deliciosa i inexpressiva òpera prima de Christos Nikou

Les pomes han tingut un paper fonamental en la història de l'ésser humà. Tenen un significat religiós important, com el fruit prohibit en la història d'Adam i Eva. Al món de la ciència, va ser una poma la que va caure sobre el cap d'Isaac Newton i va donar lloc a la teoria de la gravetat. A la mitologia grega, va ser l'obsequi daurat que va desencadenar la Guerra de Troia. Mentre que al mercat de valors, Apple s’ha convertit recentment en la primera empresa valorada en 2 bilions de dòlars, per fabricar ordinadors que allotgen molts dels nostres records. Ara podem afegir una altra història de triomf en aquesta llista: la deliciosa òpera prima de Christos Nikou, Apples, que inaugura la secció Orizzonti en aquesta edició del Festival de Venècia.

Les pomes també poden ajudar a millorar la memòria. Per això, quan una estranya pandèmia mundial provoca que les persones perdin la memòria espontàniament, l’Aris (un excel·lent Aris Servetalis) rep la recomanació de menjar més pomes i fer tasques prescrites en cintes de casset, amb l'objectiu de generar nous records i documentar-los en càmera. El protagonista va a una festa de disfresses on els convidats reten homenatge a pel·lícules com 2001: Una odisea en el espacio o Karate Kid. Es tracta del tipus de pel·lícula que reuneix els intel·lectuals i la gent vulgar, oferint una barreja entre el que és estrany i el que és familiar.

No obstant això, l'amor és una emoció difícil d'oblidar, i l'Aris comença a reviure vells comportaments i sentiments quan coneix la seva companya de rehabilitació, l’Anna (Sofia Georgovasili), en la millor escena ambientada en un cinema des d'Amor a quemarropa. Com no podia ser d'una altra manera, veuen la pel·lícula perfecta per a una primera cita: La matanza de Texas.

Apples és un debut inoblidable, que ja s'ha convertit en una de les cintes favorites per guanyar Orizzonti, tot i que el final fa que el seu estil peculiar es converteixi en quelcom una mica més agredolç.

Nikou va treballar com a ajudant de direcció a Canino, i la influència de Yorgos Lanthimos és evident en la manera com la pel·lícula crea un món que sembla familiar, però que és prou peculiar per resultar fantàstic. Els decorats brillants semblen pintures d’Edward Hopper. Es tracta d'un món atemporal, on tots els objectes que fan servir els personatges són analògics, però d'alguna manera transmeten una sensació futurista d'estil dels seixanta. La decisió de filmar en una ràtio de 4:3 també emfatitza la sensació d’observar una època passada. Es tracta d'una sensibilitat i una estètica que recorden els mons creats per Charlie Kaufman, Michel Gondry o Spike Jonze. En definitiva, som davant d'una òpera prima mereixedora d'aquestes comparacions.

Una altra similitud entre Nikou i Lanthimos és que Apples presenta una història en la qual s'emfatitza la composició psicològica dels humans, i que sembla entestada a ressaltar com som d'estranys. Tanmateix, i això complaurà espectadors de tot el món, els personatges de Nikou tenen una mica més de cor que els que habiten el món de Lanthimos, mentre que l'humor és més divertit que sarcàstic. Apples presenta Nikou com l'últim d'una generació prometedora d'excel·lents cineastes grecs contemporanis que fan pel·lícules per desafiar el cervell i fondre el cor.



Kaleem Aftab – cineuropa.org

.


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: