LOBO

Títol original: Theeb Direcció: Naji Abu Nowar Guió: Naji Abu Nowar, Bassel Ghandour País: Jordània Durada: 100 min Any: 2014 Gènere: Aventures, drama, thriller Interpretació: Jacir Eid, Hassan Mutlag, Hussein Salameh, Marji Audeh, Jack Fox Música: Jerry Lane Fotografia: Wolfgang Thaler Distribuïdora: Film Buró Estrena a Espanya: 27/5/2016


No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original subtitulada en castellà




SINOPSI

Aràbia, 1916. En Theeb -llop en àrab- viu amb la seva tribu beduïna en un racó oblidat de l'Imperi Otomà. Després d'haver perdut recentment el seu pare, en Hussein ha de criar el seu germà Theeb. Les seves vides són interrompudes amb l'arribada d'un oficial de l'exèrcit britànic i el seu guia en una missió misteriosa. Incapaç de negar la seva ajuda al britànic per por de deshonrar la reputació del seu difunt pare, en Hussein es compromet a acompanyar-los al seu destí, un pou d'aigua a l'antiga ruta de peregrinació a la Meca. Temorós de perdre el seu germà, en Theeb persegueix en Hussein i s'embarca en un perillós viatge a través del desert d'Aràbia que, des de l'esclat de la Primera Guerra Mundial, s'ha convertit en el vedat de caça de mercenaris otomans, revolucionaris àrabs i assaltants beduïns marginats.


(Filmaffinity)

CRÍTICA

Per a amants del cinema d'aventures intel·ligent

El millor: La seva subtilesa.

El pitjor: La completa absència de personatges femenins.

 

Nominada com a millor pel·lícula de parla no anglesa en la passada edició dels Oscars [2015], Lobo no és només una modèlica peça de cinema d'aventures, història iniciàtica de supervivència i maduració, que utilitza amb sensibilitat els impressionants escenaris del desert, reflectint amb fidelitat etnogràfica la vida dels beduïns sense caure en tòpics a l'ús. És també, per sobre de tot, una reflexió sobre la Història en general i la història del cinema en particular, articulada com una mena d'ajust de comptes amb Lawrence d'Aràbia (la seva intrahistòria), en abordar el conflicte arabootomà de la Primera Guerra Mundial des de la perspectiva, no dels grans herois i esdeveniments, sinó dels individus "corrents", les persones senzilles que es veuen inevitablement afectades per successos fora del seu abast i comprensió, arrossegades per l'implacable pes del Temps i de la Història. Crepuscular western beduí, Lobo és antídot perfecte contra l'aventura colonialista d'abans, sense per això perdre gens d'emoció, sentit de l'espectacle i interès humà, excel·lent exemple de cinema exòtic lliure d'aquest "orientalisme" que tant va molestar el desaparegut Edward Said.



Jesús Palacios – Fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: