PAN DE LIMÓN CON SEMILLAS DE AMAPOLA

Direcció: Benito Zambrano Guió: Benito Zambrano, Cristina Campos. Novel·la: Cristina Campos País: Espanya Durada: 121 min Any: 2021 Gènere: Drama Interpretació: Elia Galera, Eva Martín, Mariona Pagès, Marilu Marini, Tommy Schlesser, Claudia Faci, Pere Arquillué, Pep Tosar, Nansi Nsue, Ana Gracia, Hoji Fortuna, Toni Pons Vera, Joseph Ewonde, Carles Molinet, Luis Dyangani Fotografia: Marc Gómez del Moral Distribuïdora: Castelao Pictures Estrena a Espanya: 12/11/2021

No recomanada per a menors de 7 anys
Versió original en espanyol


SINOPSI

En un petit poble mallorquí, l’Anna (Eva Martín, Dolor y gloria) i la Marina (Elia Galera, Amar es para siempre), dues germanes que van ser separades en la seva adolescència, es troben novament per vendre una fleca que han heretat d'una misteriosa dona a qui creuen no conèixer. Són dues dones amb vides molt diferents: l’Anna amb prou feines ha sortit de l'illa i segueix casada amb un home que ja no estima, i la Marina -per la seva banda- viatja pel món treballant com a doctora per a una ONG. Mentre intenten descobrir els secrets que conté la seva herència enigmàtica, totes dues hauran d’afrontar vells conflictes familiars i intentar recuperar els anys perduts.

(Sensacine)



CRÍTICA

05/11/2021 - Benito Zambrano aplica amb cura la recepta d'adaptar a la pantalla la novel·la homònima de Cristina Campos i aconsegueix que no s'ennuegui, sinó que tingui molta molla

Si no es coneix el llibre original, un títol així, a priori, pot resultar una mica sospitós. Pan de limón con semillas de amapola deu ser un altre embafador film amb la cuina com a pretext per a romanços ensucrats? La mai desitjada versió cinematogràfica de Master Chef o altres insofribles programes de televisió sobre competició entre fogons? O una cursileria indigesta? Encara que en algun moment la nova pel·lícula de Benito Zambrano –que s'ha estrenat en una sessió especial de la 66a edició de la Seminci, Setmana Internacional de Cinema de Valladolid– s'acosta a aquests perillosos límits, cal reconèixer al cineasta andalús que no sucumbeix al sucre i la melassa, i surt airós del difícil tràngol de convertir l'adaptació de l'exitós llibre del mateix nom de Cristina Campos en un llargmetratge emocionant, bell i orgullós de la seva essència de melodrama amb aroma clàssica.

Zambrano, que ha demostrat sobrat coneixement de la psicologia i la sensibilitat femenines des de la seva òpera prima (Solas), se submergeix en una trama protagonitzada per dones per parlar de sororitat, empatia, ferides obertes, bravura i complicitat. Amb un elenc encapçalat per Elia Galera (en el millor paper de la seva carrera) i Eva Martín, que encarnen dues germanes allunyades que es retroben quan hereten una fleca a la localitat de Valldemossa, a la bonica illa de Mallorca.

Quan la càmera del director de La voz dormida es posa en aquest patrimoni/paisatge i la pantalla es converteix en una postal o en un reportatge de revista de decoració cuqui, flaqueja lleugerament el drama íntim i el misteri que envolta dues dones madures que han d'afrontar el seu destí amb valentia, i ho aconsegueixen. Com? Recolzant-se l’una en l’altra i, sobretot, reinventant-se: aquí aquest Pan de limón con semillas de amapola aconsegueix el millor sabor, pastat a base d'apoderament i desig d'avançar en companyia, amb afecte i sinceritat.

Perquè, com el mateix Zambrano va reconèixer a Cineuropa en una recent entrevista, ha fet aquest llargmetratge per emocionar, i vaja si ho aconsegueix, a foc lent però ferm i amb ingredients tan saborosos com l'exaltació de la llibertat individual, la unitat davant de qualsevol tasca (domèstica o vital) i l'escolta del cor, amb totes les conseqüències… encara que més d'un espectador, al·lèrgic a les emocions a flor de pell, pugui titllar de fulletó aquesta història de persones (no importa el seu sexe) disposades a tot per millorar les seves existències.


Alfonso Rivera – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: