LA SALA DE CRISTAL (DEAR MR. FÜHRER)

Títol original: Das Glaszimmer Direcció: Christian Lerch Guió: Christian Lerch, Josef Einwanger País: Alemanya Durada: 93 min Any: 2020 Gènere: Històrica Interpretació: Xari Wimbauer, Lisa Wagner, Hans Löw, Luis Vorbach, Philipp Hochmair, Hannah Hagg, David Benkovitch, Kai Groenwald, Nikolai Will, Hans Schuler Música: Martin Probst Fotografia: Tim Peter Kuhn Distribuïdora: Barlovento Estrena a Espanya: 27/08/2021

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Alemanya, any 1945, just abans de la fi de la Segona Guerra Mundial. L’Anna i el seu fill Felix, d’11 anys, fugen de la bombardejada Munic cap al camp. Mentre que l’Anna pateix fent-se passar per una nacionalsocialista convençuda, en Felix se sent cada vegada més seduït per la propaganda nazi i els seus partidaris. La pel·lícula està basada en els records de la infància del guionista Josef Einwanger.

(Fimaffinity)

 



CRÍTICA

La peculiar visió infantil d'una guerra

Potser perquè els adults intenten protegir els nens en tot moment, però sobretot en períodes de conflictes bèl·lics, la innocent visió dels fets fa que sentin menys dramàtiques aquestes situacions.

Amb aquesta ingènua visió, sorprèn la increïble enteresa i l'aclaparadora lògica amb què pensen els nens de La sala de cristal. El protagonista, en Félix, interpretat meravellosament per Xari Wimbauer, és un nen despert i valent. Acompanya la seva mare, l’Anna, la famosa actriu Lisa Wagner, coneguda sobretot per una sèrie policíaca d'èxit a Alemanya, qui espera el seu estimat espòs que torni del front occidental.

Bombardejada la ciutat de Munic, decideix tornar al poble de la seva infància molt més segur i amb millor qualitat de vida per al nen. Allà es retrobarà amb vells coneguts i els seus propis fills, amb cada un dels quals en Félix farà amistat.

Amb en Karri, Luis Vorbach, un adolescent amb les mateixes fanàtiques idees del seu pare, el cacic del poble, no començarà amb bon peu. Vestit amb l'uniforme juvenil i l'esvàstica al braç, el cruel i despectiu noi, canviarà la seva actitud en anar coneixent millor el petit.

Al costat de la nena òrfena de pare Martha, Hanna Yoshimi Hagg, escriurà una carta adreçada al "Benvolgut Sr. Führer" perquè aturi la guerra i el seu pare pugui tornar a casa.

D’heroi a traïdor

Una fina línia separa els herois dels traïdors, tan sols depèn del punt de vista amb què es miri. A La sala de cristal no es reflecteixen les sagnants massacres ni la despietada crueltat de la Segona Guerra Mundial. Més aviat es tracta del conflicte intern d'un nen sobre el bé i el mal. El que van haver d'afrontar tots els nens que van créixer durant el final de la contesa, assumint la culpa heretada dels seus progenitors.

Allò que "el fi justifiqui els mitjans" no és just la majoria de les vegades. I la deshumanització en nom dels ideals, tampoc. La càndida mirada dels nens veient com colpegen fins a la mort l'enemic, farà sorgir diverses preguntes. Tot tipus de barbaritats es poden cometre en temps de guerra? La guerra és prou pretext per esdevenir un monstre?

La sala de cristal serà el lloc on Félix i els seus amics s'apartin de la crua realitat. Les golfes d'un paller, amb nombrosos vidres de colors penjant de cordes, serà la porta al seu món, pur, sense maldat.

A la tornada del pare, Philipp Hochmair, sorgirà la incertesa entre rebre’l com un heroi o un traïdor. S'haurà d’amagar a casa seva fins que una brillant idea de l'infant, ho arregli tot. Això, la notícia de la mort de Hitler i l'arribada de les tropes nord-americanes.

Conclusió de 'La sala de cristal’

Una bonica pel·lícula tot i la recreació del drama d'una guerra i els temes tractats.

L'encertada interpretació de tots els personatges, al costat de la fabulosa direcció, fan de La sala de cristal una pel·lícula per agradar a tots els components d'una família.

Els bucòlics escenaris del camp bavarès, vistos des de preses amb drons, contribueixen a desdramatitzar l'horror quotidià.

Sens dubte un amable llargmetratge que pot ser vist per nens, als quals ensenyarà alguns valors com l'amistat, la lleialtat i l'amor incondicional a la família.


Irene Abecia Navarro – cinemagavia.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: