CAMBIO DE REINAS

Títol original: L'échange des princesses Direcció: Marc Dugain Guió: Marc Dugain, Chantal Thomas País: França Durada: 100 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: Lambert Wilson, Gwendolyn Gourvenec, Andrea Ferréol, Kacey Mottet Klein, Olivier Gourmet, Maya Sansa, Anamaria Vartolomei, Catherine Mouchet, Patrick Descamps, Vincent Londez, Thomas Mustin, Igor van Dessel, Juliane Lepoureau, Alice D'Hauwe, Didier Sauvegrain, Jonas Wertz Fotografia: Gilles Porte Distribuïdora: Surtsey Films Estrena a Espanya: 15/02/2019

Apta per a tots els públics
Doblada en castellà

SINOPSI

Després d'anys de guerra entre França i Espanya, que han deixat els dos països debilitats, Felip d'Orleans, el regent de França, posa en marxa un pla per consolidar la pau entre les dues nacions. Casarà la seva filla de 12 anys, senyoreta de Montpensier, amb l'hereu del tron espanyol, i Lluís XV, proper rei de França, amb Mariana Victòria, de 4 anys, infanta d'Espanya. Una adolescent i una nena es veuran atrapades en una xarxa d'aliances, traïcions i jocs de poder.

(Filmaffinity.com)

CRÍTICA

'Cambio de reinas': les peces dels escacs

 La història sempre ha estat referent per al cinema, que ha intentat recrear els seus episodis d’una forma diferent, d'un enfocament crític a un d’èpic i solemne. L'escriptor Marc Dugain torna per dirigir el seu segon llargmetratge per a la gran pantalla, Cambio de reinas, una elegant proposta d'època que narra un dels moments més desconeguts i interessants de la història entre França i Espanya.

Any 1722, han passat dos anys de la guerra de la Quàdruple Aliança que va enfrontar Espanya i França. Tots dos països van acabar molt debilitats i desitgen que la pau es consolidi. Per això, les dues nacions concerten un matrimoni que convingui a les parts. [...]

Retrat barroc sobre les relacions d'Estat a la monarquia absolutista 
Dugain, que escriu el guió conjuntament amb Chantal Thomas, crea un autèntic retrat barroc i històric, de com es gestionaven els problemes d'Estat durant les monarquies absolutes del segle XVIII. De forma molt interessant, el realitzador configura un quadre estèticament molt bonic però amb cert aire melancòlic i decadent. Molt encertat per la seva banda, atès el feble caràcter del jove rei francès i dels turments de Felip V. De fet, Cambio de reinas serveix com a film d’avantsala al que després seria la Revolució Francesa a finals d'aquest segle.

Amb aquest aire decadent i fosc, Cambio de reinas funciona com a elegant drama d'època, amb interpretacions sòbries i lànguides, molt encertades amb el to de la pel·lícula. Sens dubte, sorprèn la professionalitat i talent dels actors més joves, especialment Igor van Dessel, com el temorós Lluís XV, obsessionat amb la mort en veure’s envoltat d'ella a tan curta edat. També la petita Juliane Lepoureau, que es va poder veure a Mi família del norte, sorprèn que, sent només una nena, sàpiga transmetre la solemnitat d'una autèntica reina.

Elegant, cura i molt bell drama d'època 

Molt encertats també Kacey Mottet Klein, l'infant Don Lluís, que ja va demostrar el seu talent a les estupendes Cuando tienes 17 años y 9 meses, i Anamaria Vartolomei, un autèntic descobriment. Aquest enorme talent jove ve avalat per actors de la talla d'Olivier Gourmet, Lambert Wilson i Catherine Mouchet, i s’aconsegueix una pel·lícula d'actors magistral, en què tots compleixen a la perfecció la seva tasca. A això cal afegir un impecable disseny de producció i una fotografia bellament espectral.
 
Cambio de reinas és una crònica sobre la reialesa absolutista en el seu inici de decadència, Marc Dugain se cenyeix als elements històrics, deixant de banda possibles interpretacions personals. El resultat és un elegant drama d'època, signat amb molt de compte i delicadesa, amb un repartiment entregat i amb el qual el públic se sentirà transportat a la França i a l'Espanya de la primera meitat del segle XVII. Fantàstic exercici de cinema històric.

El millor: Els seus actors, el seu impecable disseny de producció i la seva cuidada fotografia.
El pitjor: No apta per als amants de les conspiracions i intrigues.

Miguel Ángel Pizarro – Ecartelera.com

 

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: