EL INVIERNO

Direcció:  Emiliano Torres  Guió:  Emiliano Torres, Marcelo Chaparro País: Argentina Durada: 95 min Any: 2016 Gènere: Drama Interpretació:  Alejandro Sieveking, Cristian Salguero, Pablo Cedrón, Adrián Fondari, Mara Bestelli, Violeta Vidal, Raphaël Turrents, Eva Jarriau, Rodrigo Iturralde, Ramiro Arlandi, Omar Baigorria, Pedro Pablo Burgos, Nazareno Ramírez, Ana Laura Hernández Música:  Cyril Morin Fotografia:  Ramiro Civita Distribuïdora: Film Buró Estrena a Espanya: 28/07/2017


No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en castellà


SINOPSI

El vell capatàs d'un ranxo a la Patagònia és acomiadat de la seva feina. Un peó més jove el reemplaça. El canvi no serà fàcil per a cap dels dos. Cada un, a la seva manera, haurà de sobreviure a l’hivern següent.

(Cineuropa.org)



CRÍTICA

El gran silenci



La realitat que retrata Emiliano Torres apareix marcada pel més extrem dels contrastos

Els paisatges de la Patagònia es converteixen en territori de supervivència i confrontació per als dos personatges centrals d’El invierno, debut com a director d'Emiliano Torres, coguionista d’Esperando al mesías (2000) i Todas las azafatas van al cielo (2002) de Dabiel Burman, i ajudant de direcció en treballs tan notables com Moebius (1996) de Gustavo Mosquera i Garaje Olimpo (1999) de Marco Bechis. Torres assumeix la seva opera prima des de la paradoxal condició del fals debutant: pocs dubtes es detecten en un treball que subordina en tot moment el potencial contemplatiu de les seves imatges a una sintètica narrativa, cuinada a foc lent, que, amb pas ferm, transforma el que a primera vista sembla un meticulós discurs sobre la situació d'uns treballadors rurals, aïllats i arrencats del seu entorn afectiu i familiar, en un sec western que no força, ni exclou una possible lectura existencial.

La realitat que retrata Emiliano Torres apareix marcada pel més extrem dels contrastos: un espai natural i salvatge, però els seus habitants sota contracte semblen definir-se només per les mecàniques d'una feina que no atendrà mai al factor humà, sinó a la lògica neoliberal de la productivitat, l'optimització de recursos i l'implacable relleu del que és vell pel nou. Un veterà capatàs en una estança dedicada al bestiar de llana i un nouvingut, reticent a integrar-se en les rutines de relació i oci de la resta de treballadors, són els dos pols d'un enfrontament que anirà cobrant forma fins a esclatar en el tram final: sota la història del vell professional que, desplaçat pel seu successor, es resisteix a l'exclusió i l'oblit, el que proposa Torres és un duel entre dos víctimes d'un mateix ordre opressor, gairebé entre dues edats d'un mateix subjecte, d'un mateix destí.

Jordi Costa – Elpais.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: