14 DIES, 12 NITS

Títol original: 14 jours, 12 nuits Direcció: Jean-Philippe Duval Guió: Marie Vien País: Canadà Durada: 99 min Any: 2019 Gènere: Drama Interpretació: Anne Dorval, François Papineau, Leanna Chea, Laurence Barrette Música: Bertrand Chénier Fotografia: Yves Bélanger Distribuïdora: Adso International Management Estrena a Espanya: 19/02/2021


Pendent de qualificació
Doblada en català

SINOPSI

L'adolescent filla adoptada de la Isabelle mor en un tràgic accident. Un any després, i encara commocionada per l'experiència, la Isabelle torna a l'orfenat vietnamita amb l'esperança de tornar a connectar-se emocionalment amb la seva filla Clara a través de la seva terra natal. Immersa i aclaparada, la Isabelle inesperadament es troba amb la mare biològica de la seva filla i juntes troben el tancament per seguir endavant.

(FilmAffinity)



CRÍTICA


Dues afligides mares

En una rara incursió del cinema canadenc al Vietnam, el realitzador Jean-Philippe Duval il·lustra un commovedor drama maternal realçat per dues estupendes actrius.

La primera escena enfoca la Thuy Nguyen (Leanne Chea), una adolescent soltera del Vietnam, que donant a llum un bebè immediatament li és sostret per la seva àvia (Ngoc Thoa), qui resol entregar-lo a un orfenat de Hanoi. Immediatament se sap que l'oceanògrafa Isabelle Brodeur (Anne Dorval) i el seu marit (François Papineau), que habiten al Quebec el 1991, han adoptat aquest infant i li han donat el nom de Clara i ignoren qui és la seva mare biològica. .

Quan el 2008 la Clara (Laurence Barrette) mor tràgicament en un accident d'automòbil, la Isabelle portant amb si les cendres de la seva filla emprèn un viatge a Hanoi per tractar d'aplacar el seu gran dolor i identificar la mare biològica. Quan finalment contacta amb la Thuy, qui fa de guia turística per a turistes de parla francesa, s'estableix entre ambdues un improbable vincle entre aquestes dues persones pertanyents a mons diferents que guarden en comú l'enorme pena d'haver perdut la Clara.

Mitjançant el relat molt ben exposat de Duval basat en el guió de Marie Vien assistim a un viatge turístic de la zona nord del Vietnam on la Isabelle s'imposa a través de la Thuy de les seves característiques culturals; simultàniament hi ha un trajecte emocional en què la vietnamita va confiant cada vegada més amb la Isabelle i li transmet algunes de les convulsions de la guerra del Vietnam on ella va perdre els seus pares i com la seva àvia l’ha desproveït de qui hauria estat la seva filla pel fet de ser una mare soltera. A tot això, la Isabel es troba cada vegada més arraconada en no saber com expressar a la Thuy que ella ha estat la mare adoptiva de la seva filla.

Apel·lant a una narració continguda i subtil, el realitzador ha aconseguit un film ple de compassió i tendresa exposant la desventura dels seus principals personatges mitjançant les remarcables interpretacions de Dorval i Chea. La veterana intèrpret del Quebec transmet amb els seus silencis l'emoció que embarga el seu personatge en la breu convivència amb la Thuy; per la seva banda Chea reflecteix amb notable expressivitat el patiment d'una dona a qui li ha estat denegat el dret natural de poder complir la seva missió maternal.

La magnífica fotografia d’Yves Belanger contrastant l'exuberància del tropical país asiàtic amb la dels paisatges del Quebec, reforça els valors d'aquest drama humà.

Jorge Gutman – tribunacultural.com

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: