MÁS ALLÁ DE LAS PALABRAS (BEYOND WORDS)

Títol original: Beyond Words Direcció i guió: Urszula Antoniak País: Països Baixos (Holanda) Durada: 85 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: Jakub Gierszal, Andrzej Chyra, Justyna Wasilewska, Philip Wilhelmi, Christian Löber Fotografia: Lennert Hillege Distribuïdora: Surtsey Films Estrena a Espanya: 15/01/2021

Pendent de qualificació

Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

En Michael i el seu cap, i amic, Franz viuen el millor moment de les seves vides a la ciutat de Berlín. Tots dos triomfen en el pla laboral i no tenen cap tipus de dificultat econòmica. Però en Michael amaga un secret: és polonès. A causa d'això, el jove tracta de polir el seu accent, dia a dia, al màxim possible. No obstant això, tot aquest esforç sembla desbaratar-se quan un home apareix a la porta d’en Michael i afirma ser el seu pare. Tots dos passaran un cap de setmana junts, explorant el que pugui quedar de la seva relació, i el tracte històric entre Alemanya i Polònia.

(Sensacine)



CRÍTICA


Els límits del llenguatge

30.09.2017 - SANT SEBASTIÀ 2017: Urszula Antoniak signa un assaig lingüístic ficcionat sobre la impossibilitat de definir amb paraules el sentiment nacionalista

El cinema existencialista de la directora polonesoneerlandesa Urszula Antoniak té un nou antiheroi. L'experta a disseccionar la psique femenina de les marionetes turmentades que capitanegen les seves tragèdies romàntiques es submergeix, per primera vegada, a l'interior de la ment d'un home fustigat per una crisi d'identitat nacionalista tan greu com aquelles que posseïen les màrtirs de Code Blue o Nothing personal. En aquesta ocasió, el protagonista és un advocat de Berlín, especialitzat en casos de refugiats, que es veurà obligat a confessar la seva gran mentida quan el seu pare aparegui entre els morts.

Des de l'arrencada de Beyond Words, presentada a competició al 65è Festival de Sant Sebastià, ens familiaritzem amb la vida d'alemany exemplar que porta en Michael (Jakub Gierszal), tant en la seva insignificant esfera privada, com en la feina que exerceix al bufet. Diàriament, aquest lletrat burgès es desviu per portar els millors casos d'asil i immigració. No obstant això, els comentaris sobre els clients no-alemanys que l'advocat pronuncia a l’esquena d'aquests denoten un cert posicionament xenòfob lligat a un sentiment de superioritat moral camuflat. Així mateix, la seva dissimulada animadversió cap als estrangers als qui presta els seus serveis és el resultat d'un altre secret encara més gran que el jove arrossega durant tota la seva vida. La veritat sobre els seus orígens sortirà a la llum quan el fantasma del seu pare (Andrzej Chyra), que en Michael donava per mort des de feia dècades, reaparegui amb la finalitat de castigar-lo per sentir-se avergonyit de les seves arrels poloneses.

Beyond Words és una excel·lent anomalia en la trajectòria artística de la directora de Nude Area. En el seu quart llargmetratge, Antoniak abandona els seus habituals relats retorçats d'amors prohibits, apostant per un drama sobre les seqüeles mentals d'un immigrant que és incapaç d'estimar-se a si mateix per no haver nascut en terra alemanya. Aquesta pel·lícula políticament agosarada, exhibida a través d'un sens fi d’embadalits clarobscurs, fa front a la problemàtica del nacionalisme qualificant-lo d'artifici subjectiu que transcendeix els límits del llenguatge.

Seleccionada a Sant Sebastià després de la seva estrena al Festival de Toronto, Beyond Words determina que no existeix la possibilitat de definir el nacionalisme, ja que el seu significat es troba més enllà de les paraules.


Carlota Moseguí – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: