JOSEP

Direcció: Aurel Guió: Jean-Louis Milesi País: França Durada: 77 min Any: 2020 Gènere: Animació Música: Sílvia Pérez Cruz Fotografia: Animació Distribuïdora: Comunidad Filmin Estrena a Espanya: 04/12/2020

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Febrer, 1939. Aclaparat per l'onada de republicans que fugen de la dictadura de Franco, el govern francès opta per confinar els espanyols en camps de concentració. En un d'aquells camps, dos homes, separats per un filferro de pues, traven una amistat. Un d'ells és Josep Bartoli, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco.

(FilmAffinity)



CRÍTICA

2020.06.23 - CANES 2020: Aurel signa una magnífica cinta d'animació sobre la Retirada, el dolorós èxode dels espanyols antifranquistes a França el 1939, a través del trajecte del dibuixant Josep Bartoli

"És amarg. Ens acostumem o morim". El director francès Aurel i el guionista Jean-Louis Milesi aborden un tema delicat en la seva interessant pel·lícula Josep, que va rebre l'etiqueta de Selecció Oficial de la 73ª edició de Canes i va ser presentat a l’Online Marché du Film. El febrer de 1939, després de la presa de Barcelona pel bàndol franquista, la Falange Española, prop de 500.000 republicans espanyols van creuar els Pirineus per refugiar-se a França, on van ser allotjats en camps de treball en llocs com Argelers i Rivesaltes. Entre ells, el caricaturista Josep Bartoli, el camí del qual segueix la pel·lícula, a través de la història d'un policia francès més amable del que és normal.

"Aquests salvatges poden morir a casa". Els refugiats espanyols, derrotats i humiliats pels seus sàdics guàrdies francesos, intenten sobreviure darrere del filferro de pues: "estem deixant morir de fam i de malaltia els que van lluitar contra el feixisme. No hi ha aigua ni metges, només escabiosi, escorbut, tifus i fam". Mentrestant, en Josep dibuixa tot el que veu en qualsevol superfície: a terra o a les parets, i així atreu l'atenció d’en Serge, un policia jove i amable que aviat l’ajudarà en secret. En el present, en Serge, que està al llit i agonitzant, explica la història al Valentin, el seu nét adolescent, que li pregunta per un dibuix que hi ha a la paret.

L'amistat i la solidaritat entre els homes i les dones empresonats, el treball forçat, els maltractaments i les violacions, els conflictes interns entre comunistes, trotskistes i anarquistes, la perillosa temptació de tornar al país d'origen, l'esperança del Josep de trobar la seva companya, Maria Valdès, que va desaparèixer durant l'èxode, la investigació d’en Serge sobre la seva desaparició, la presència de fusellers senegalesos ("-Et sento parlar amb els negres. -Com persones procedents de les colònies, són francesos com tu i com jo"), la fugida i el retrobament després de la guerra a Mèxic, on es creua amb Frida Kahlo, la publicació de la col·lecció de dibuixos Campos de concentración, una exhibició pòstuma a Nova York de l'obra de Josep Bartoli: la pel·lícula retrata el destí d'un artista políticament compromès i revela el vergonyós paper que va exercir la policia francesa durant la Segona Guerra Mundial ("Feia coses que li corresponia fer a la policia francesa i aquestes coses no sempre eren bones. De vegades ajudava la Gestapo. Vaig deixar que aquestes persones pugessin a aquests trens...").

Una lliçó d'història fascinant dirigida per Aurel, que treu el màxim profit dels excepcionals dibuixos de Bartoli, inserits amb fluïdesa en un conjunt molt sofisticat, en part gràcies a un ús creatiu de les transicions i a un joc subtil entre el blanc i negre i el color. Josep, que emfatitza el poder salvador de l'art i l'esperit de resistència en un entorn hostil, transmet a la perfecció les paraules del seu protagonista: "si les idees boniques no troben una bona persona, es moren". No obstant això, Josep està molt viva.


Fabien Lemercier – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: