EL GRUÑON

Títol original: Mielensäpahoittaja Direcció: Dome Karukoski Guió: Dome Karukoski, Tuomas Kyrö País: Finlàndia Durada: 104 min Any: 2014 Gènere: Comèdia  Interpretació: Antti Litja, Kari Ketonen, Janne Reinikainen, Timo Lavikainen, Mikko Neuvonen, Milla Puolakanaho, Sulevi Peltola, Mari Perankoski, Alina Tomnikov, Iikka Forss, Minna Koskela Música: Hilmar Örn Hilmarsson Fotografia: Pini Hellstedt Distribuïdora: Film Buró Estrena a Espanya: 23/09/2016

Apta per a tots els públics
Doblada en espanyol

SINOPSI

"El gruñón" és un home del passat, algú que està convençut que tot era molt millor en els vells temps. Tot allò que ha fet després del 1953 no té res de bo per a ell. Un dia cau per les escales del soterrani i es trenca el turmell. Això vol dir que ha d'anar a Hèlsinki durant un cap de setmana perquè el vegi un fisioterapeuta, però el petit viatge suposa un gran problema per a ell: haurà d'agafar un taxi, no podrà tenir cura de la seva dona que té Alzheimer i, per si no fos prou, es veurà obligat a veure la família. Aconseguirà sobreviure a aquests dos dies a la capital?


(Sensacine)

CRÍTICA

Noves tecnologies: idioma universal que separa generacions

 

Imaginem-nos un vell rondinaire com el Walt Kowalski de Clint Eastwood A Gran Torino, tan perdut o més que el Warren Schmidt de Jack Nicholson a A propósito de Schmidt, i desvivint-se per la seva dona malalta a l’estil de James Garner com Noah Calhoun a El diario de Noah. Si a això li sumem una gorra d'esquimal i la ferma convicció que qualsevol temps passat va ser millor, tenim el protagonista d'aquesta història, obligat a mudar-se un cap de setmana amb la seva nora a Hèlsinki per rebre un tractament de fisioteràpia.

Tot i que el personatge de senyor gran amb molt mala llet està ja més que suat, la genialitat de Dome Karukoski passa per mostrar, a manera de drama amb tocs de comèdia àcida, cada vegada més àmplia bretxa generacional. La inevitable distància entre pares i fills es mesura cada vegada menys en anys (encara que el protagonista no perd oportunitat masclista de criticar la conducció femenina) i més en clau tecnològica. Així, veiem el personatge de Litja desconcertat per les comoditats que ofereix la modernitat. Ell, acostumat a la vida rural i orgullós constructor de la seva pròpia casa, no s'aclareix amb el raspall de dents elèctric i s'embranca amb el microones.

Karukoski ens guia en un viatge a la reflexió, on la distància no és tant geogràfica, sinó emocional. Perquè, reconeguem-ho, què seria de nosaltres, "Generació Apple", sense un microones?

 

Janire Zurbano – Cinemania


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: