BELLA Y PERDIDA

Títol original: Bella e perduta Direcció: Pietro Marcello Guió: Maurizio Braucci, Pietro Marcello País: Itàlia Durada: 86 min Any: 2015 Gènere: Drama Interpretació: Elio Germano, Sergio Vitolo, Gesuino Pittalis, Tommaso Cestrone Música: Marco Messina Fotografia: Salvatore Landi, Pietro Marcello Distribuïdora: Film Buró Estrena a Espanya: 05/08/2016

Apta per a tots els públics

Doblada en espanyol i versió original en italià subtitulada en espanyol

SINOPSI

Un pastor que viu en un castell abandonat dels Borbó, a la ciutat de Carditello, té com a últim desig que rescatin un jove búfal. Després de la seva mort un altre pastor ha d'iniciar un viatge des de la muntanya Vesuvi per complir la seva voluntat final. D'aquesta manera es mouen per Itàlia per trobar l'animal i viatjar amb ell fins a aconseguir portar-lo al nord, en una aventura en la qual recorreran el país, viatjant a través de bells paratges, coves etrusques, arbres de la mort i palaus en ruïnes.

(Sensacine)

CRÍTICA

’Bella y perdida’: mentre hi hagi cinema, hi ha esperança

2015.08.12 - LOCARNO 2015: En el seu tercer llargmetratge, Pietro Marcello ens regala una delicada faula contemporània en la qual el "cinema de poesia" s'entrellaça amb les denúncies del cinema polític

El palazzetto Fevi, amb les seves sis mil mans, ha retribuït amb un llarg aplaudiment la projecció de l'única pel·lícula presentada a concurs en el 68è festival de cinema de Locarno, Bella y perdida, per les emocions que només una poesia en la pantalla pot regalar-nos. En el seu tercer llargmetratge després La bocca del lupo i Il silenzio di Pelesjan, Pietro Marcello ens regala una delicada faula contemporània en la qual el pasolinià "cinema de poesia" s'entrellaça meravellosament amb les denúncies del cinema més polític.

Un pastor de nom Tommaso Cestrone custòdia voluntàriament el palau borbònic de Carditello, abandonat i saquejat per lladres igual que la Terra dei Fuochi que l'envolta, violada i reduïda a un mer abocador per la Camorra. Pulcinella, que en la cultura etrusca és una semidivinitat que escolta els morts per parlar amb els vius, va a Carditello per atendre l'última voluntat de Tommaso: posar fora de perill un jove búfal anomenat Sarchiapone. Així comença, després de la mort de Tommaso, el viatge de Pulcinella i del búfal cap a Tuscia, on un altre pastor, Gesuino, haurà de tenir cura (a la seva manera) de l'animal.

El projecte neix d'un llibre de Piovene i de la idea de fer un viatge a Itàlia seguint les petjades dels pastors, que, com ens recorda Pietro Marcello, "són tots iguals: tenaços i tossuts". La història de l'Angelo di Carditello hauria hagut de ser no més que un episodi de la pel·lícula però després, a la meitat del rodatge, Tommaso va morir i la cinta va experimentar un recorregut diferent, el que va indicar Tommaso, que els autors Maurizio Braucci i Pietro Marcello van preferir no abandonar.

Com totes les faules, també aquesta ens relata la realitat: el desastre ambiental que ha assolat Campania s'assembla a tants altres al món; Sarchiapone és símbol d'un món animal a mercè de les aberrants regles del mercat; la lluita per la supervivència dels humils contra el robatori descarat de les elits... El mateix Sarchiapone no es lliurarà d'un final tràgicament real: l'animal haurà de sotmetre’s al seu destí d'esclau dels homes i patir la mort que ja per endavant se li va assignar.

No obstant això, la realitat també està feta de persones com Tommaso; gràcies a la seva història, els servents babaus d'aquest món, com fa Pulcinella a la pel·lícula en deposar la màscara per convertir-se en criador de búfals, tindran l'oportunitat de desfer-se de l'esclavitud de la ignorància.

Giovanni Melogli – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: