STEFAN ZWEIG, ADIÓS A EUROPA

Títol original: Stefan Zweig: Farewell to Europe Direcció: Maria Schrader Guió: Maria Schrader, Jan Schomburg País: Alemanya Durada: 106 min Any: 2016 Gènere: Drama Interpretació: Tómas Lemarquis, Barbara Sukowa, Nicolau Breyner, Charly Hübner, Lenn Kudrjawizki, Ivan Shvedoff, Josef Hader, Harvey Friedman, Nahuel Pérez Biscayart, André Szymanski, Matthias Brandt, Nathalie Lucia Hahnen, Oscar Ortega Sánchez, Vincent Nemeth, João Cabral, Márcia Breia Música: Tobias Wagner Fotografia: Wolfgang Thaler Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Espanya: 21/4/2017

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en espanyol i versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Biopic sobre l'intel·lectual austríac Stefan Zweig, centrat en els anys d'exili del famós escriptor i activista social. Zweig va ser un dels personatges més irrepetibles del segle XX. Com a jueu es va veure obligat a fugir del seu país a causa del règim nazi. En la seva fugida cap a endavant, es va refugiar a París primer i, més tard, a Londres, però Zweig va acabar fugint d'Europa amb la seva dona a Sud-amèrica, i finalment s’instal·la al Brasil, on acabarà suïcidant-se el 1942 per la por que tenia que el nazisme s'estengués per tot el món..

(FilmAffinity)

CRÍTICA

A la llarga nit de Zweig hi ha una poderosa veu contra la barbàrie

Cap al final del segon dels cinc episodis en què està estructurat aquest delicat film sobre l'escriptor de Momentos estelares de la humanidad, veiem Stefan Zweig mirar un paisatge en flames a través de la finestra d'un cotxe, reflectit en el vidre de l’automòbil i a la cara esgotada de l'autor. Som al mig de la selva brasilera però aquesta imatge ens recorda que tot i que Zweig es trobi molt lluny del drama de la II Guerra Mundial, dins seu hi ha alguna cosa en combustió, consumint-lo.

Stefan Zweig. Adiós a Europa, de Maria Schrader, poc o gens té a veure amb els habituals biopics sobre escriptors, perquè el seu apropament a la figura del pensador busca abans aprofundir en el seu oscil·lant estat d'ànim al llarg dels seus cinc últims anys de vida, quan, exiliat, va viatjar per Argentina, Brasil i Estats Units, que a oferir un estudi del seu geni creatiu. Per a això, Schrader fa ús d'una proposta cinematogràfica molt fèrria, d'hàbil composició escènica i de tècnica impol·luta alhora que galant, per moments estremidora. El seu pròleg o el quart acte, en el qual l'autor -un lapidari Josef Hader- es troba amb Friderike Zweig, la seva primera esposa (Barbara Sukowa en una interpretació memorable), mostren les contradiccions del protagonista: entusiasmat pel nou món i alhora turmentat per la destrucció del vell continent. Subtil i extraordinària.

Paula Arantzazu Ruiz – Cinemania.elmundo.es


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: