LOS MISTERIOSOS ASESINATOS DE LIMEHOUSE

Títol original: The Limehouse Golem Direcció: Juan Carlos Medina Guió: Jane Goldman (novel·la: Peter Ackroyd) País: Regne Unit Durada: 105 min Any: 2016 Gènere: Thriller Interpretació: Bill Nighy, Olivia Cooke, Douglas Booth, Daniel Mays, Eddie Marsan, María Valverde, Sam Reid, Morgan Watkins, Adam Brown, Pete Sullivan, Amelia Crouch, Damien Thomas, Mark Tandy, Michael Jenn, Simon Meacock Música: Johan Söderqvist Fotografia: Simon Dennis Distribuïdora: Alfa Pictures Estrena a Espanya: 08/09/2017


No recomanada per a menors de 16 anys
Doblada en castellà i versió original subtitulada en castellà


SINOPSI

Londres, 1880. Una sèrie d'assassinats sacsegen el ja de per si perillós districte de Limehouse, i els veïns estan desesperats pels monstruosos crims comesos per un assassí que es fa dir el Golem. La policia, per no perdre la popularitat del detectiu al comandament, posa l'experimentat detectiu Kildare al capdavant de la investigació.

(Filmaffinity.com) 

CRÍTICA

L'espectacle de la sang

A l'inici del puzle narratiu que és  El truco final (El prestigio) (Christopher Nolan, 2006), la veu en off del mag Alfred Brodin (Christian Bale) ens fa la pregunta "are you wathing closely?", Que el doblatge espanyol va traduir com "vull que estiguis atent". Una invitació similar a la intriga dóna començament a Los misteriosos asesinatos de Limehouse (Joan Carles Medina, 2016), en la qual el presentador d'un espectacle teatral ens adverteix "let us begin, my friends, at the end" ("comencem, amics meus, per al final"), abans d'iniciar-se en una sèrie de flashbacks dins de flashbacks que van desentranyant la història. Malgrat les seves enormes diferències tant en intencions com en resultats, les dues pel·lícules tenen com a propòsit principal crear un trencaclosques indesxifrable que ofereixi les majors sorpreses possibles a l'espectador previngut. Encara que el que s'aproxima encara més els perfils dels dos films és el fet de compartir el mateix context històric: el Londres de finals de segle XIX. Un marc concret que en l'obra de Nolan serveix per mostrar el moment en què la ciència supera la màgia en espectacularitat, mentre que en el cas de Medina s'insereix el seu treball dins de el gruix de pel·lícules de terror gòtic sagnant on també podríem incloure exemples com Des de l'infern (Albert Hughes i Allen Hughes, 2001), Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet (Tim Burton, 2007) o, traslladant el mateix horror a Baltimore d'Edgar Allan Poe, l'enigma del corb (James McTeigue , 2012).

En el cas de la història que ens ocupa, els assassinats que es mostren no estan executats pel cèlebre Jack l'Esbudellador, ni pel venjatiu barber anomenat originàriament Benjamin Barker o el perpetrador dels crims descrits en els relats de l'autor d'El corb ( 1845), sinó que se li adjudiquen a la figura mitològica jueva coneguda com el Golem, que està causant estralls en un districte de la capital britànica anomenat Limehouse. El detectiu Kildare (Bill Nighy) és l'encarregat d'investigar aquestes horribles morts a el mateix temps que estudia el judici contra l'actriu Lizzie Creu (Olivia Cooke), que serà penjada en el cas que es provi l'acusació que el culpa d'enverinar el seu marit, el periodista i pretès dramaturg John Creu (Sam Reid). A mesura que el policia estudia als possibles sospitosos dels assassinats també indaga en el fosc passat de la intèrpret, i la seva relació amb l'artista teatral Dan Leno (Douglas Booth), en un Londres que literalment no es diferencia en res de l'infern llevat pel clima. És evident que la pel·lícula té abundants elements atractius per a qualsevol amant de cinema de gènere, així com també notoris referents, entre els quals destaca el de Seven (David Fincher, 1995), thriller d'qual prenen prestades les visites de l'assassí a una biblioteca en la qual s'inspira per als seus crims, les pintades en els murs fetes amb sang i fins i tot la consideració d'un assassinat en sèrie com una obra d'art culminada finalment per la pròpia investigació policial.

L'estructura polièdrica amb nombrosos flashbacks i punts de vista manté un ritme entretingut i permet que assistim a cada mort des de la perspectiva dels diferents sospitosos, sent un dels quals el filòsof Karl Marx, a qui veiem tallant-li el cap a una prostituta en una escena conscientment absurda que resulta ser el moment més original de tot el film. A més, el repartiment està ple de solvents cares conegudes com Bill Nighy, en un paper destinat inicialment a Alan Rickman abans de la seva mort, Olivia Cooke, majorment coneguda com l'adolescent malalta de Jo, ell i Raquel (Alfonso Gomez-Rejon, 2015) , i María Valverde, el paper sembla reduir-la de manera intencionada a l'al·licient eròtic de la pel·lícula. No obstant això, aquesta afluència exagerada d'elements atractius acaba restant més que sumant, ja que satura l'obra de continguts eclèctics transformant-la en un objecte dispers. Detalls com la menció dramàtica de l'homosexualitat de Kildare o la corrupció política que li posiciona com un cap de turc assignant-li el cas, obren possibles vies de desenvolupament a subtrames que acaben desapareixent pel camí. Mentre que, per contra, s'aprofundeix molt poc en aspectes a priori tan importants com l'associació dels assassinats a la criatura del Golem i tota la mitologia que això comporta. Els misteriosos assassinats de Limehouse queda així convertida en un simple passatemps, tan elaborat com impecablement rodat, que deixa en l'aire una pregunta bastant incòmoda en què val la pena aturar-se. Al llarg de tota la investigació, el detectiu té la teoria que el Golem mata per saciar la set de sang de la població de Londres, a el mateix temps que la pel·lícula es recrea en truculentes morts en on mai falta el líquid vermell: ¿Deu voler el director dir amb això que els espectadors de thrillers criminals han substituït les incivilizadas hordes que clamaven sang fa més d'un segle?



Juan Carlos Medina – Elantepenultimomomohicano.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: