ARAÑA

Direcció  Andrés Wood Guió Guillermo Calderón Països Xile, Argentina, Brasil Any 2019 Fotografia Miguel Littin Música Antonio Pinto Interpretació Mercedes Morán, María Valverde, Marcelo Alonso, Felipe Armas, Pedro Fontaine, Caio Blat, Gabriel Urzúa Durada 105 min Gènere Crim, drama, thriller Distribuïdora Atera Films Estrena a Espanya 22/11/2019

No recomanada per a menors de 16 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

Xile, a inicis dels anys 70. La Inés, el Justo i el Gerardo són tres joves que formen part d'un violent grup d'extrema dreta, i nacionalista, que vol enderrocar el govern de Salvador Allende. En el fragor d'aquesta lluita es veuen embolicats en un arriscat i apassionat triangle amorós i cometen un crim polític que els separa per sempre. 40 anys després, el Gerardo reapareix. No només la venjança l'inspira, sinó també la seva obsessió de fer renéixer la seva causa. La Inés, avui influent empresària, farà el que estigui a les seves mans perquè el Gerardo no divulgui el seu passat ni el del seu marit, el Justo.


(filmaffinity.com)

 

CRÍTICA

 


'Araña', d'Andrés Wood, colpeja fort on fa més mal


La millor anàlisi dels nacionalismes radicals

L'última pel·lícula del talentós Andrés Wood és l'exemple perfecte de la tesi mantinguda pel sociòleg Zygmunt Bauman (conegut pel seu concepte modernitat líquida), en el seu pòstum assaig, Retrotopía. La nostàlgia del passat ha estat el brou de cultiu de la radicalització dels nacionalismes. Un temps passat idealitzat que s'intenta recuperar, pels mitjans que siguin, davant de la incertesa actual. Resultat: violència, racisme, exclusió i malestar social.

El film aborda la història d'un exmembre d'un grup paramilitar xilè d'ideologia feixista i nacionalista inspirat en Patria y Libertat. Després d'aconseguir el que pretenien, el cop militar de l'11 de setembre de 1973, el moviment es va dissoldre i van deixar ben instal·lat el règim militar d'Augusto Pinochet amb la seva cadena de desapareguts, assassinats i sistemàtiques violacions dels drets humans.

Quaranta anys després, el protagonista, Gerardo, reapareix públicament i els seus amics de l'època, l’embruixadora i diabòlica, Inés i, el seu marit, Justo, no estan disposats que es parli del seu passat conjunt.

Amb un repartiment impecable, Mercedes Morán, María Valverde, Marcelo Alonso, Pedro Fontaine, Gabriel Urzúa i Felipe Armas, la pel·lícula no deixa un moment de respir a l'espectador. Concebuda com un thriller, Araña desenvolupa dues accions paral·leles, el present amenaçador i un passat assumit, però que no convé airejar.

Andrés Wood, amb el seu habitual sentit del ritme i del muntatge, en un film valent, arriscat i intel·ligent, ens recorda que 1972 no està tan lluny de 2019. I que els cadells de l'època antiga han afilat els seus ullals i han decidit deixar d’ocultar-se. Per a ells, el seu passat sempre va ser millor, i estan decidits a tornar a editar-lo.

Carlos Loureda – fotogramas.es


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: