JUAN DE FUCA - EN BUSCA DEL PASO DEL NORTE













Direcció i guió: Pedro Olalla Durada: 32 min Any: 2019 Gènere: Documental Interpretació: Evrydiki Livada, Makis Metaxas Música: Kevin Mac Leod, Chris Zabriskie i Silvano Olalla Fotografia: Pedro Olalla Estrena a Espanya: 27/02/2019



Llengües: Grec, espanyol i anglès, amb subtítols en castellà

SINOPSI

SOBRE LA PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

 

Ioannis Apostolos Fokas (c.1532-c.1602) -conegut en les fonts històriques com Juan Griego o Juan de Fuca- va ser un navegant d'origen grec, preterit per la història tot i la rellevància dels seus actes, que, durant més de quaranta anys, va servir a l'Imperi Espanyol com a mestre, pilot i explorador a les naus de Carles V i Felip II.

La seva més agosarada obstinació va ser buscar un llegendari pas, batejat com estret d'Anian, que, en temps de la descoberta d'Amèrica, es creia que hauria de permetre la circumnavegació del Nou Món pel Nord. Aquest agosarat propòsit -que podria haver fet de la seva gesta l'altra cara de la de Magallanes-Elcano- va quedar, però, frustrat; però, tot i així, el va portar a convertir-se en l'occidental que va arribar més al Nord per les ignotes costes del Pacífic i en el descobridor del Canadà pel seu costat de Ponent. L'estret entre l'illa de Vancouver i l'estat de Washington porta avui el seu nom, però, malgrat tot, la seva figura continua sent desconeguda i controvertida per a la història.

En el marc de les celebracions del V Centenari de la primera volta al món, l'Ambaixada d'Espanya a Grècia -en col·laboració amb l'Institut Cervantes, Casa Mediterrani, el Govern Regional de les Illes Jòniques i la Federació Mundial d’Emigrants de Cefalònia i Ítaca "Odysseus"- pren la iniciativa de crear un material audiovisual de divulgació que restitueixi i que doni a conèixer la importància històrica d'aquest navegant grecoespanyol en el context dels descobriments en el Nou Món.

En aquesta obra, Evrydiki Livada, investigadora i biògrafa de Juan de Fuca, i Pedro Olalla, hel·lenista, escriptor i cineasta, posen de manifest els esforços de la investigació històrica per recuperar la memòria de personatges i fets perduts en el temps, i narren des de Cefalònia -illa natal de Juan de Fuca- tot el que se sap fins ara d'aquest controvertit i agosarat navegant grec i espanyol.



Pedro Olalla – Pedroolalla.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: