EL ESCÁNDALO

Títol original: Bombshell Direcció: Jay Roach Guió: Charles Randolph País: EUA Durada: 108 min Any: 2019 Gènere: Drama / Biogràfic. Basat en fets reals. Periodisme Interpretació: Charlize Theron, Margot Robbie, Nicole Kidman, John Lithgow, Allison Janney, Kate McKinnon, Malcolm McDowell, Mark Duplass, Alice Eve, Connie Britton, Alanna Ubach, Elisabeth Röhm, Madeline Zima, Brigette Lundy-Paine, Liv Hewson, London Fuller, Ashley Greene, Nazanin Boniadi, Stephen Root Música: Theodore Shapiro Fotografia: Barry Ackroyd Distribuïdora: Entertainment One Films Spain Estrena a Espanya: 07/02/2020

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en castellà

SINOPSI

Un sector tan competitiu com el de la televisió. Al capdavant del canal de notícies Fox News, Roger Ailes (John Lithgow), un dels millors productors televisius de la seva generació però també un home cruel i autoritari, molt donat a fer comentaris grollers i sexistes sobre les seves treballadores. Quan la presentadora i estrella televisiva Gretchen Carlson (Nicole Kidman) decideixi parlar, destaparà tot un escàndol. El 2016, la periodista sacsejaria la indústria mediàtica en interposar una denúncia per abús sexual. Serà llavors quan les seves companyes, entre elles Megyn Kelly (Charlize Theron) i Kayla Pospisil (Margot Robbie), hauran de decidir si també donar la cara contra el poderós executiu.

(Sensacine)

CRÍTICA

 


El sistema està podrit

La revolució feminista ha arribat per quedar-se i bona prova d'això són els dos ràpids productes audiovisuals sobre les maquinacions de Roger Ailes

"És sorprenent que hagi resistit tants anys i ara s'ensorri de sobte", va dir el periodista Gabriel Sherman després de la dimissió pactada de Roger Ailes com a ideòleg executiu de la cadena Fox News, a causa de les acusacions de diverses presentadores per assetjament sexual. Sherman, que va començar amb un reportatge d'investigació per a la revista New York i va acabar escrivint un llibre, The Loudest Voice in the Room: How the Brilliant, Bombastic Roger Ailes Built Fox News and Divided the Country, resumeix a la perfecció amb la frase inicial la deriva dels nous temps. S'han acabat les concessions. La revolució feminista ha arribat per quedar-se i bona prova d'això són els dos ràpids productes audiovisuals sobre les maquinacions d’Ailes: La voz más alta, excel·lent sèrie de televisió de Showtime (que a Espanya emet Movistar), basada en el llibre de Sherman, i la notable pel·lícula El escándalo, dirigida per Jay Roach, que avui s'estrena als cinemes, i que canvia el focus des de l'executiu assetjador fins a les dones acorralades, interpretades per les formidables Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie, aquí protagonistes d'un drama social d'ambicions, perversions i manipulacions.

A diferència de la sèrie protagonitzada per Russell Crowe, que recull dues dècades de treball i depravació en la figura d'Ailes, la pel·lícula de Roach desplaça el punt de vista, i no només cap a les assetjades sinó també cap als seus companys de feina. Així, el millor d’El escándalo és el seu subtext final: el que està podrit, tant o més que Ailes, és el sistema. L’emparat per la por, la desigualtat i els diners. El marcat pels comparejos entre caps, la manca de suport i el perfil baix, els companys de mirada obliqua i els que denigren, el terror a perdre un lloc de treball, a no prosperar i, sobretot, el de quedar marcada per sempre. La lletra escarlata del segle XXI.

I en aquest sistema, com també passava amb una figura que no s’esmenta però que pul·lula per tota la història, la de Harvey Weinstein, la denúncia arriba als còmplices, que són molts: mans dretes i mans esquerres; homes, sobretot, trepes masclistes, delinqüents de camisa impol·luta i d’altra mena; però també dones, alcavotes, esposes submises. "Pensa en alguna cosa que faci por a la teva àvia i que cabregi el teu avi. Això és matèria de Fox News". L'eslògan ocult d’Ailes funcionava com a paradigma del masclisme i de la mentida. I per aquesta bifurcació també apareix el president Donald Trump, a qui l'executiu va arribar a assessorar.

El escándolo té alguns problemes de narració. Comença amb les dones mirant a càmera i la fórmula s'oblida aviat. I la majoria de les vegades opta per la falta de representació i pel caràcter el·líptic de l'enviliment sexual, a diferència de la sèrie de Showtime, que sense ser sempre explícita es recolzava en la continuïtat d'una imatge terrible: una de les dones assetjades rentant-se la boca al lavabo després de les fel·lacions. Però, en canvi, és (encara) més precisa en els seus trets cap a tots els culpables, incloent-hi Rupert Murdoch, el magnat que va sostenir Ailes i que després el va deixar caure, matxucat amb una frase final posada en la seva pròpia boca: "Roger, la teva versió ja no té prou audiència".

 

Javier Ocaña – elpaís.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: