JUDY

Direcció: Rupert Goold Guió: Tom Edge (obra: Tom Edge, Peter Quilter) País: Regne Unit/UK Durada: 118 min Any: 2019 Gènere: Drama Interpretació: Renée Zellweger, Rufus Sewell, Finn Wittrock, Michael Gambon, Jessie Buckley, Bella Ramsey, John Dagleish, Gemma Leah Devereux, Gaia Weiss, Andy Nyman, Fenella Woolgar, Phil Dunster, Julian Ferro, Royce Pierreson, Lucy Russell, Philippe Spall, Kate Margo Música: Gabriel Yared Fotografia: Ole Bratt Birkeland Distribuïdora: Vertice Cine Estrena a Espanya: 31/01/2020

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en espanyol

SINOPSI

Durant l'hivern de 1968, trenta anys després de l'estrena d’El mago de Oz, la llegenda Judy Garland arriba a Londres per fer una sèrie de concerts. Les entrades s'esgoten en qüestió de dies tot i haver vist la seva veu i la seva força minvades. Mentre la Judy es prepara per pujar a l'escenari tornen a ella els fantasmes que la van turmentar durant la seva joventut a Hollywood. Als seus 47 anys, s'enfronta en aquest viatge a les inseguretats que la van acompanyar des del seu debut, però aquest cop s'albira una meta ferma: tornar a casa amb la seva família per trobar l'equilibri.


(FilmAffinity.com)
CRÍTICA

 

Una Renée Zellweger a la recerca de la fama perduda
salva el
biopic de Rupert Goold sobre Judy Garland

Rupert Goold, director guardonat amb l’Olivier en dues ocasions, no ha aconseguit traslladar a la gran pantalla el caràcter hipnòtic de les seves produccions teatrals. El problema és que fa la impressió que les seves cintes funcionarien millor sobre les taules. El mateix succeeix amb Judy, un biopic que gira al voltant d'una Judy Garland de mitjana edat que fa concerts als escenaris de Londres en un intent desesperat de revifar la seva glòria passada. [...]

Hi ha paral·lels entre els alts i baixos de la carrera de Garland i el de l'actriu que ara la interpreta, Renée Zellweger. Quan Zellweger va donar vida a Bridget Jones i va sortir a Jerry Maguire, era una de les cares més conegudes del món. Després, va perdre una mica de popularitat, va deixar de rebre papers importants i els tabloides van començar a parlar més de la seva aparença que dels seus rols. Zellweger sap pel que Garland està passant, així que és fascinant veure com la interpreta al final de la seva carrera. Hi ha una possibilitat més gran que els calçons de Bridget Jones que aquest sigui un camí de rajoles grogues que acabi en una nominació a l'Oscar a millor actriu.

El film es divideix en dues parts: la misèria de ser una actriu a la infància i la misèria de ja no ser-la. Amb la decisió de rodar escenes en el camí de rajoles grogues i els concerts de Londres el 1969, l'acció coincideix oportunament amb el 80è aniversari de l'estrena d'El mago de Oz, així com el 50è aniversari de la mort de Garland.

Els anys de la fama infantil es narren en forma de flashback. En aquestes escenes, Garland (de nom real Frances Gumm) és interpretada per Darci Shaw. Quan no està davant les càmeres, porta una vida miserable. Els productors l'obliguen a seguir una dieta rigorosa, i fins i tot li donen pastilles per no engreixar-se. També li prohibeixen les cites, encara que flirteja amb el seu coprotagonista, Mickey Rooney. Es suggereix que van abusar d'ella.

Quan Zellweger la interpreta en la seva mitjana edat, Garland passa de la seva cambra al seu cinquè matrimoni. El flirteig per part de Mickey Deans (Finn Wittrock) és un aspecte que el film no maneja bé. El guió de Tom Edge adapta l'obra teatral Al final del arcoíris, de Peter Quilter. Les clàssiques cançons acaben arribant, i algunes es canten íntegrament, una decisió que funciona millor a l'escenari que a la pantalla. És una època trista: ja no té els seus fills i es sent sola, sabent que cap director la vol, i els seus estalvis s'han exhaurit. La malenconia es reflecteix en la seva cambra buida. Assistim a aparicions en tertúlies televisives i a una constant lluita amb l'alcoholisme.

Els seus moments de felicitat sorgeixen quan està lluny del món de l'espectacle. Després d'un concert, accepta la invitació d'una parella, interpretada brillantment per Andy Nyman i Daniel Cerqueira, a anar a sopar a casa seva, on cuina per a ells. Això porta a una història secundària sobre l'empresonament d'homosexuals que sembla concebuda per al públic gai, que encara veu Garland com una heroïna, però també per proporcionar moments molt necessaris de respir.

Per ser un biopic musical, és una cinta bastant fosca, però Zellweger és una llum fulgurant, una dona espectacle amb ànsies de ser feliç.

Kaleem Aftab  – Cineuropa.org


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: