1917

Direcció: Sam Mendes Guió: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns País: EUA Durada: 119 min Any: 2019 Gènere: Drama bèl·lic Interpretació: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Richard Madden, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Colin Firth, Andrew Scott, Teresa Mahoney, Daniel Mays, Adrian Scarborough, Jamie Parker, Nabhaan Rizwan, Justin Edwards, Gerran Howell, Richard McCabe, Robert Maaser, John Hollingworth, Anson Boon, Jonny Lavelle, Michael Jibson, Chris Walley Música: Thomas Newman Fotografia: Roger Deakins Distribuïdora: Aurum Producciones Estrena a Espanya: 10/01/2019

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en espanyol

SINOPSI

En la cruesa més gran de la Primera Guerra Mundial, dos joves soldats britànics, en Schofield (George MacKay) i en Blake (Dean-Charles Chapman) reben una missió aparentment impossible. En una cursa contrarellotge, hauran de travessar el territori enemic per lliurar un missatge que evitarà un mortífer atac contra centenars de soldats, entre ells el germà d’en Blake.


(FilmAffinity.com)
CRÍTICA

 

2019.11.27 - El cineasta Sam Mendes i el seu director de fotografia Roger Deakins han creat una impressionant incursió en pla seqüència en territori de l'enemic durant la Primera Guerra Mundial

L'argument de 1917 és simple. Els soldats britànics Schofield (George MacKay) i Blake (Dean-Charles Chapman) són peons a qui el general Erinore (Colin Firth) encomana una missió impossible: introduir-se al territori ocupat pels alemanys a França. Han de lliurar en mà un missatge que evitarà la mort de 1.600 soldats, entre els quals hi ha el germà d’en Blake. L'execució de la història és sublim i la cinematografia és excel·lent.

El director Sam Mendes s'ha valgut del talent del cinematògraf guanyador de l'Óscar Roger Deakins per gravar la incursió en una seqüència contínua. Com passa a La Soga, d'Alfred Hitchcock, i Birdman, d'Alejandro G Iñárritu, hi ha diversos talls imperceptibles. És un esforç molt ambiciós, ja que l'escenografia inclou diversos escenaris: trinxeres que alberguen centenars de soldats britànics, cadàvers en paisatges fangosos, carcasses d'animals devorats per les rates, una granja amb vaques, aigües perilloses, amagatalls subterranis, un comboi a la carretera i el sagnant camp de batalla. Els alemanys sobrevolen la zona amb regularitat. La càmera segueix els homes, i de vegades corre davant d'ells amb la rapidesa d'un combat aeri. La decisió de gravar una seqüència contínua significa que els directors es van assegurar que les rates, els actors i els avions es sincronitzessin. El nivell de planificació és similar al d'un pla de batalla.

La pel·lícula salta d'un nivell a un altre com si fos un videojoc, cada secció té una mirada diferent, un nou conjunt de problemes i esdeveniments inesperats. La cinematografia és immersiva. L'escenografia fa que les localitzacions semblin naturals i el vestuari va d'impecable a llardós. Fa la impressió que els fets ocorren per casualitat més que per un rodatge calculat al mil·límetre. 1917 té l'energia i estructura episòdica de pel·lícules de persecucions i baralles, com Operación dragón, Apocalypto i Hijos de los hombres.

És un altre notable repàs a la Gran Guerra, després del documental They Shall Not Grow Old, de Peter Jackson, on va seleccionar material d'arxiu, el va restaurar en color i va alterar el nombre de fotogrames per segon per adaptar-lo als gustos moderns. 1917 comença com una pel·lícula que només podia fer-se usant tecnologia actual per fer retrocedir un segle l'espectador. Hi ha una gran tradició de pel·lícules bèl·liques que treuen el millor dels cineastes, permetent travessar les fronteres tecnològiques i Mendes s'uneix a aquest club. De fet, és el seu millor treball.

Hi ha diversos cameos d'alguns dels millors actors britànics, a qui els dos joves soldats es troben en el seu camí, i amb els quals Mendes mostra la seva preferència per actors amb gran experiència al teatre. També hi ha una notable actuació de George MacKay, que porta el pes de la pel·lícula a través de moments de foscor, alegria i tristesa. L'actor londinenc està tenint un gran any i resulta difícil pensar en un altre actor britànic que hagi fet un treball millor que MacKay a 1917 i True History of the Kelly Gan. Que ningú es sorprengui si 1917 aterra per sorpresa en les nominacions als premis.

Kaleem Aftab – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: