PINTORES Y REYES DEL PRADO

Títol original: The Prado Museum. A Collection of Wonders Direcció: Valeria Parisi Guió: Sabina Fedelli, Valeria Parisi País: Itàlia Durada: 90 min Any: 2019 Gènere: Documental, pintura Interpretació: Documental, Jeremy Irons Fotografia: Mateusz Stolecki Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a Espanya: 09/12/2019

Apta per a tots el públics

Doblada en castellà
SINOPSI

Documental sobre el Museo Nacional del Prado, en el 200 aniversari de la seva fundació, conduït per l'actor Jeremy Irons. Una producció que explica, mitjançant multitud d'obres mestres de la pintura, la història del museu i la història d'un país. Perquè una pintura és llenç, color, matèria i forma, però també és la història d'homes i dones, pintors i reis, palaus i reines, riquesa i misèria, cos i ànima.

(filmaffinity.com)
CRÍTICA

 

15/04/2019 - Jeremy Irons guia una visita a les sales del museu madrileny dedicats a Goya, El Greco, Tiziano i El Bosco en aquest documental, esdeveniment especial als cinemes italians abans de la seva estrena mundial

"Escriure el guió m'ha ensenyat coses fascinants sobre l'art i el meu treball com a actor ha estat transmetre aquesta fascinació al públic, atès que la meva percepció d'aquestes obres mestres és la d'un observador comú". Així és com el guanyador de l'Oscar Jeremy Irons explica el seu paper en el documental Pintores y reyes del Prado, produït per 3D i Nexo Digital, que commemora els 200 anys de vida del museu madrileny. Aquest interessant viatge a través del Pradoi dels seus molts tresors, que reben tres milions de visitants a l'any, ha estat dirigit per Valeria Parisi [...].
Irons, vestit amb un vestit fosc i una de les seves característiques bufandes, es passeja per les sales com un Virgili modern, mentre es submergeix al costat de l'espectador en una preciosa col·lecció composta per grans noms com Botticelli, Dürer, Caravaggio, Guido Reni, Mantegna, Rubens i El Bosco. Entre aquests passadissos plens d'història, l'actor britànic parla del naixement i l'evolució d'un lloc inaugurat el 1819 (gràcies a l'esposa de Ferran VII, Maria Isabel de Bragança i el seu amor per l'art) i que ha estat enriquit durant tots aquests anys gràcies a la visió de directors i historiadors de l'art que van seleccionar treballs dels grans mestres d'Europa.

Mentrestant, la càmera es mou entre la majestuositat dels quadres sense sentir-se intimidada davant tanta bellesa formal. La història és cortesia de Didi Gnocchi, que va produir la pel·lícula amb 3D i que confirma el seu compromís amb temes relacionats amb la història, la literatura, l'art i el disseny: entre el 2018 i el 2019 també va produir Hitler versus Picasso y otros artistas modernos, Van Gogh - Of Wheat Fields and Clouded Skies, Klimt & Schiele. Eros and Psyche i Gauguin a Tahití - Il Paradiso Perduto.

El guió ha estat escrit per Sabina Fedeli, autora de Hitler Versus Picasso i, més recentment, el documental Io sono Yoav, que explica la història d'un dels ostatges de la presa d'ostatges de Porte de Vicennes que va tenir lloc a París el 2015. La directora també signa el guió i, junts, els tres autors intercalen els esdeveniments polítics que van tenir lloc en un imperi que s'estén per tres continents amb la passió i les emocions d'homes i dones vinculats al Prado, tant en el passat com en el present; des del matrimoni de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella (que va significar l'inici del gran imperi espanyol) fins a pintors, artistes, arquitectes, col·leccionistes, conservadors, intel·lectuals i visitants. Tot per demostrar que l'art és un llenguatge universal i que no coneix nacionalismes ni fronteres. Per aquest motiu, les entrevistes són ràpides i se centren més en la intuïció personal que en detalls tècnics o didàctics: des del director del Prado, Miguel Falomir, fins a Sir Norman Foster, l'arquitecte que va treballar amb Carlos Rubio per restaurar el Salón de Reinos i convertir-lo en un museu capaç de transportar el visitant a un passat gloriós. L'art contemporani es suplementa amb imatges d'arxiu de la Generació del 27, des de Buñuel i Lorca passant per Dalí, que van tenir una relació propera i apassionada amb aquest autèntic temple de l'art.

Camillo de Marco – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: