REMÍ, UNA VIDA EXTRAORDINÀRIA

Títol original: Rémi sans famille Direcció i guió: Antoine Blossier País: França Durada: 109 min Any: 2018 Gènere: Drama, aventures Interpretació: Daniel Auteuil, Maleaume Paquin, Virginie Ledoyen, Jonathan Zaccaï, Jacques Perrin, Ludivine Sagnier, Albane Masson, Zoe Boyle, Nicholas Rowe, Nicola Duffett, Simon Armstrong, Fleur Geffrier, Jérôme Cachon, Xavier Lafitte, Elliot Bousson, Océane Le Caoussin, Margaux Le Caoussin, Saïd Alami, Xavier Pottier, Carmen Ferland, Benoît Berthon, Régis Maynard, Cédric Weber, Xavier Maly Música i fotografia: Romaric Laurence Distribuïdora: Flins y Pinículas Estrena a Espanya: 15/11/2019

No recomanada per a menors de 7 anys

Doblada en català

SINOPSI


Les aventures del jove Remí, un orfe recollit per la dolça senyora Barberin. Amb 10 anys, és arrabassat de la seva mare adoptiva i confiat a en Vitalis, un misteriós músic itinerant. Al seu costat, aprendrà la dura vida de l'acròbata i cantarà per guanyar-se el pa. Acompanyat pel fidel gos Capi i el petit mico Joli-Coeur, el seu llarg viatge per França, ple de trobades, amistats i ajuda mútua, el portarà al secret dels seus orígens.


(FilmAffinity.com)

 

CRÍTICA

 

Per a qui vulgui recuperar una infància (literària) eterna i extraordinària

Res pot guanyar més les simpaties de qui això escriu que, en vigílies de la fi del món (cultural) i regnat de fortnites i altres universos virtuals, s'estreni al cinema una nova (n’hi ha ja almenys cinc cinematogràfiques, minisèries, telefilms, animes...) adaptació d'un d'aquelles joies literàries juvenils que em van acompanyar de petit (i de més gran en les seves successives relectures, tan emotives com el retrobament amb un vell amic de la infància): Sin familia, escrita al segle XIX pel francès Hector Malot. Tan fulletonesca com capaç de despertar en el nen lector una tempesta d'emocions (la vida bohèmia en el camí, la recerca dels pares desconeguts, la mateixa aventura de la vida amb les seves pors, rialles i tristeses), la novel·la de Malot va suposar, juntament amb Corazón: Diario de un niño y De los Apeninos a los Andes, ambdues del seu contemporani Edmondo de Amicis, un tercet de textos cabdals.

Serà capaç el públic d'avui d'emocionar-se amb l'existència d’en Rémi, amb la seva amistat amb aquest pare adoptiu que és en Vitalis? Patirà amb els avatars d'aquest viatge hivernal cap a París? Li provocarà malsons el passatge de l'atac dels llops als gossos? Aquest llargmetratge pensa que sí, i així planifica, amb un classicisme expositiu decididament no del segle XXI (moltes de les seves seqüències repliquen els matte painting de la versió de 1958 amb Gino Cervi en el paper del músic quincallaire), el seu relat. Daniel Auteuil es reencarna en Vitalis amb un esperit gens naturalista, entenent que som davant d'un conte, de vegades de Nadal, que no amaga mai la seva -honesta- manipulació dels sentiments. Remí, una vida extraordinària defensa la persistència d'aquesta narrativa, fins i tot d'aquest cinema (la seqüència del torb és deutora de David W. Griffith: les pel·lícules de Joselito, i tant que sí) que molts titllaran de "antiquat", però que ho és menys que moltes coses avui de moda i destinades a desaparèixer sense deixar rastre.

El millor: Les lliçons de vida que en Vitalis imparteix a en  Remí.

El pitjor: Que l’epíleg sembli més una picada d'ullet a Los chicos del coro que una altra cosa.


Fausto Fernández – Fotogramas.es


 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: