LA DEFENSA, POR LA LIBERTAD

Direcció i guió: Pilar Pérez Solano País: Espanya Durada: 71 min
Any:
2019 Gènere: Documental Música: Óscar Maceda Fotografia:
Luis Jiménez Dafauce Distribuïdora: Elamedia Estudios
Estrena a Espanya: 25/10/2019

Apta per a tots els públics
Versió original en castellà

SINOPSI

Documental que recull la història de l'Advocacia espanyola des de mitjans de la dècada de 1960 fins al 1978, amb imatges inèdites i testimonis de prestigiosos advocats i advocades que van aixecar la bandera del dret, la justícia i la democràcia.

(Filmaffinity)

 

SOBRE EL DOCUMENTAL

 


“La defensa, por la libertad”, un documental per rescatar la memòria

"Un documental per rescatar la memòria. Però no per arxivar-la, sinó per explicar-la. No per posar-la en una vitrina sinó per viure-la". Així va definir Victoòria Ortega, presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, el documental La defensa, por la libertad, dirigit per Pilar Pérez Solano i coproduït pel Consell General de l'Advocacia Espanyola, la Mutualitat de l'Advocacia i Transit Produccions, que es va estrenar el 8 d'abril al Palau de la Premsa de Madrid.

Una pel·lícula, va explicar la presidenta del Consell General de l'Advocacia, que mostra "la història d'advocats compromesos amb la llibertat. D’advocats que van ser empresonats per exercir la seva professió amb dignitat. D’advocats que van perdre la vida salvatgement assassinats, com va passar a Atocha 55. D’advocats que van donar exemple de civisme i valentia. D’advocats que van ser capaços d'aparcar les ideologies i elaborar una norma de llibertats i de drets, una democràcia feble però sostinguda amb bones lleis i amb un gran suport social".

Segons el parer de Victoria Ortega, aquest documental recupera la memòria de molts dels millors representants de l'Advocacia, una Advocacia que "vol ser ara una Advocacia transformadora, una Advocacia que contribueixi de nou a fer una societat més justa, més lliure i més democràtica". La presidenta del Consell General de l'Advocacia va voler acabar la seva intervenció amb una frase de Paul Éluard que cada any recorda Alejandro Ruiz Huerta en l'aniversari de la matança d'Atocha: "Si l’eco de la seva veu es debilita, morirem".

Enrique Sanz Fernández-Lomana, president de la Mutualitat de l'Advocacia, va destacar que "l'Advocacia és present i futur, però també passat i estem orgullosos del comportament dels advocats en el passat". A més, ha assenyalat que el Congrés de l'Advocacia celebrat a Lleó el 1970 va ser també una fita per a la Mutualitat.

Finalment va intervenir la directora del documental, Pilar Pérez Solano, que va subratllar el paper de l'Advocacia per aconseguir els drets i llibertats en aquest país. "M'agradaria que aquest documental fos un homenatge, un reconeixement a aquests advocats", va dir. Després d'agrair la col·laboració dels que han participat en el documental, així com el suport del Consell General de l'Advocacia Espanyola i de la Mutualitat, i especialment el de Victoria Ortega, a qui va qualificar d’"ànima d'aquest documental", va concloure assenyalant que espera que "amb aquest documental es faci justícia amb aquests advocats, perquè es reconegui la tasca que van fer en la construcció de la democràcia i les llibertats que avui tenim".

La defensa, por la libertad

El documental dirigit per Pilar Pérez Solano, guanyadora d'un Premi Goya el 2014 per Las Mestras de la República, recull la història de l'Advocacia des de mitjans dels 60 fins al 1978, amb imatges inèdites i testimonis de protagonistes d'aquells anys des del Congrés de Lleó (1970), que és el nucli del documental, fins a l'aprovació de la Constitució.

Així, la pel·lícula conté les veus de molts advocats i advocades que, des del Congrés de l'Advocacia a Lleó i durant tota la Transició, van aixecar la bandera del dret, de la llibertat, de la justícia i de la democràcia. Advocats i advocades que, més enllà de les diferències partidistes, van estar únics al front comú d'aconseguir la llibertat i convertir Espanya en un estat democràtic després dels anys del franquisme.

Entre els testimonis d'advocats i advocades recollits en la pel·lícula, hi ha els de: Alejandro Ruiz Huerrta, Manuela Carmena, Juan Rodríguez Lozano, Cristina Almeida, Francisca Sauquillo, Jaime Sartorius, Óscar Alzaga, Antonio Garrigues, Ana María Ruiz Tagle, Pablo Castellano, José María Mohedano o Antonio Montesinos. A més, s'hi han incorporat arxius cedits per Joaquín Ruiz Giménez, Gregorio Peces Barba, Juan Mari Bandrés o Paco García Salve.

Abogacia.es


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: