MIENTRAS DURE LA GUERRA

Direcció: Alejandro Amenábar Guió: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández País: Espanya Durada: 107 min Any: 2019 Gènere: Drama Interpretació: Karra Elejalde, Eduard Fernández, Santi Prego, Nathalie Poza, Patricia López, Luis Zahera, Luis Bermejo, Inma Cuevas, Mireia Rey, Tito Valverde, Luis Callejo, Carlos Serrano-Clark, Ainhoa Santamaría, Itziar Aizpuru, Pep Tosar Fotografia: Alex Catalán Distribuïdora: The Walt Disney Company Estrena a Espanya: 27/09/2019

No recomanada per a menors de 7 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

Estiu de 1936. Entre el 17 i el 18 de juliol un grup de militars revoltats liderats pels generals Emilio Mola i Francisco Franco, porten a terme un cop d'Estat contra el Govern de la Segona República. L'escriptor i filòsof Miguel de Unamuno (Karra Elejalde) decideix donar suport públicament a aquesta revolta militar que promet portar ordre a la convulsa situació del país. Immediatament és destituït pel govern republicà com a rector de la Universitat de Salamanca. Mentrestant, el general Franco aconsegueix sumar tropes al front revoltat i inicia una reeixida campanya amb la secreta esperança de fer-se amb el comandament únic de la guerra. La deriva sagnant del conflicte i l'empresonament d'alguns dels seus companys fan que Unamuno comenci a qüestionar la seva postura inicial i a sospesar els seus principis.



(Sensacine.com)

 

CRÍTICA

 

Amenábar: "’Mientras dure la guerra’ no és una pel·lícula de revenja"

Alejandro Amenábar competirà per primera vegada al Festival de Sant Sebastià amb Mientras dure la guerra centrada en la postura d'Unamuno davant el cop d'Estat feixista. "No és una pel·lícula de revenja", assegura a Efe el director, que ha volgut fer un film inclusiu.

Una pel·lícula que té una clara connexió amb l'actualitat, amb la situació a Catalunya i la integració territorial, va reconèixer Amenábar després de la presentació de la participació espanyola al festival. Perquè, ha afegit, "estem en un conflicte a Espanya que es repeteix".

I aquesta actualitat el va portar a plantejar-se què hauria fet ell en el moment del Cop d'Estat militar de 1936 contra el Govern de la República i així aprofundir en el posicionament públic d'un personatge com Miguel de Unamuno, que era rector de la Universitat de Salamanca i que es va oposar a l'aixecament amb la seva famosa frase "Vencereu, però no convencereu".

"Tot i que la polèmica és inevitable, he volgut fer una pel·lícula inclusiva, que actués una mica gairebé com a catarsi per als espectadors. No és una pel·lícula de revenja (...) pretén que un espectador d'esquerres i un espectador de dretes pugui identificar-se amb el que estem explicant perquè en definitiva per a mi és una pel·lícula sobre Espanya", ha precisat Amenábar.

Un film amb el qual torna a l'espanyol i a Espanya després de la multipremiada Mar adentro (2005), que va aconseguir l'Oscar a la millor pel·lícula estrangera. Un retorn que ha generat enormes expectatives, fet que no suposa una pressió extra per al realitzador.

"Jo el que tinc és impaciència. Quan un fa una pel·lícula que creu que li ha sortit bé, és una intuïció, jo tinc la sensació que aquesta és una de les meves bones pel·lícules i el que tinc és ganes que la gent la vegi i digui el que hagi de dir", ha assenyalat.

El protagonista és Karra Elejalde, irrecognoscible com a Unamuno i un actor que no estava al cap d'Amenábar quan preparava la pel·lícula.

"Quan escrius un personatge com Unamuno, el que absorbeixes i el que intentes tenir al cap és qui és Unamuno", ha assenyalat Amenábar, que va reconèixer que el repte va ser trobar un actor que l’interpretés.

"Karra és un actor que no coincideix ni per edat ni per físic ni per tarannà amb algú com Unamuno, però és un dels grandíssims actors d'Espanya" i amb un "gran talent per tirar-lo endavant", ajudat a més pel maquillatge.

Un element amb el qual li agrada jugar al director per transformar els actors, com ja va fer amb Javier Bardem, que va esdevenir Ramón Sampedro (Mar adentro) perquè és un gran actor però també gràcies al maquillatge, va recordar Amenábar.

Sobre la presentació del film a Sant Sebastià, Amenábar es va mostrar encantat amb la idea de competir per la Concha d'Or en un festival que coneix molt bé com a espectador.

"La meva última pel·lícula la vaig presentar allà però no en concurs. És un al·licient poder ser-hi també competint" i més amb una pel·lícula que és la seva tornada al castellà, que parla sobre Espanya i que és una història en la qual va començar a pensar només acabar Regresión (2015).

"Un va buscant històries i de sobte sents que aquesta història has d’explicar-la. I aquesta tenia tot el sentit fer-la aquí i en espanyol", va afegir.

Agencia EFE – Cope.es

 

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: