BLINED BY THE LIGHT (CEGADO POR LA LUZ)

Títol original: Blinded by the Light Direcció: Gurinder Chadha Guió: Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha, Sarfraz Manzoor País: Regne Unit Durada: 118 min Any: 2019 Gènere: Biografia, basat en fets reals Interpretació: Viveik Kalra, Hayley Atwell, Rob Brydon, Kulvinder Ghir, Nell Williams, Aaron Phagura, Meera Ganatra, Dean-Charles Chapman, Nikita Mehta Música: A.R. Rahman Fotografia: Ben Smithard Distribuïdora: Warner Bros Entertainment España Estrena a Espanya: 20/09/2019

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Ens situem a l'any 1987. En Javed és un jove musulmà addicte a la música, que descobreix la discografia de Bruce Springsteen. Des d'aquest moment, en Javed s'enamora de “The Boss” i els seus temes, cançons que parlen sobre la classe obrera i que contenen lletres amb què el protagonista no triga a sentir-se identificat. Tractant de fugir de la seva ciutat natal i de les regles tradicionals de la seva llar, en Javed es troba entre dos mons, buscant la seva veritable identitat al ritme de les cançons del seu ídol i d'altra banda hi haurà el seu pare, que no li posarà les coses gens fàcils.

(Sensacine.com)

 

CRÍTICA

 

“Blinded by the Light (‘Cegado por la luz’)”: Vull ser com Springsteen

La cineasta britànica d'origen indi, Gurinder Chadha, ha plasmat la seva realitat des de diferents angles en la seva filmografia. Coneguda mundialment per la fabulosa Quiero ser como Beckham, després de fer un repàs històric del pas de l'Índia de ser una colònia a un país sobirà a El último virrey de la India, la directora torna als seus orígens amb una història sobre els conflictes entre pares immigrants i fills criats en un país occidental, aquesta vegada en l'època thatcheriana i al ritme de Bruce Springsteen a Blinded by the Light (‘Cegado por la luz’).

Any 1987, Javed Khan ha viscut tota la seva infància i adolescència a Luton, un poble obrer d'Anglaterra. Fill d'una família immigrant pakistanesa, el noi intenta sobreviure en els seus anys d'institut per treure les millors notes i poder anar-se'n a estudiar a una universitat el màxim de lluny, tant del seu poble com de la seva família, el sistema de la qual l’ofega, en tenir uns pares massa tradicionals. A l'institut coneix en Roops, un noi indi que és fan de Bruce Springsteen. Per a Javed, la música de “The Boss” serà una revelació, en sentir-se identificat amb cadascuna de les seves lletres, i això l’impulsarà a seguir la seva vocació i dedicar-se a l'escriptura, tot i que el seu pare no ho aprova.

Emancipar-se i trencar amb la tradició

La pel·lícula està basada en Greetings from Bury Park: Race, Religion and Rock N' Roll de Sarfraz Manzoor, periodista britànic que en el seu llibre explicava la seva pròpia infància a Luton i com era de difícil viure en una família pakistanesa en un ambient hostil. Fan de Springsteen de tota la vida, aquesta passió per la música del cantant de Nova Jersey queda perfectament plasmada a  la pel·lícula, en la qual Manzoor participa en qualitat de coguionista.

És precisament aquesta vena musical la que fa que Cegado por la luz, titulada així la pel·lícula en honor al tema del mateix nom de Springsteen, sigui una nova proposta fresca, plena d'energia i sentiment. Una història que té aquest toc entranyable de l'esmentada Quiero ser como Beckham amb l'afegit de narrar un rerefons històric complex, en viure en els anys més durs de les polítiques de Margaret Thatcher.

Aquest és l'altre punt en què Blinded by the Light brilla, en mostrar que les conseqüències econòmiques de les polítiques de Thatcher, per a la classe obrera, van ser una autèntica llosa social, especialment en famílies d'immigrants, ja que Chadha mostra, per una banda, com les tradicions pesen en uns fills que busquen fugir d'un estil de vida arcaic, però, de l'altra, també ensenya el racisme viscut per les mateixes famílies, així com abraçar les tradicions dels països d'origen estan més lligats del que voldrien admetre ambdues parts.

Drama social a ritme de Springsteen

Menció també per als seus joves actors, que són els que transmeten aquesta energia i aquestes ganes de tirar endavant malgrat les adversitats. Viveik Kalra, el jove protagonista, és tot un descobriment, en aconseguir empatia amb les seves ànsies de viure, amb el seu amor per l'escriptura i la literatura, per les seves ganes de trencar barreres i prejudicis. Al seu costat hi ha Aaron Phagura i Nell Williams, com els seus ferris suports en aquest procés d'emancipació. També toca parlar de Hayley Atwell, l'actriu deixa aparcada temporalment l’Agent Carter per mostrar el seu costat més social, en ser la professora de Literatura de Javed i el seu referent en l'impuls d'acceptar la seva vocació com a escriptor.

Amb aquests ingredients, Chadha dirigeix ​​la seva millor pel·lícula des de la simpàtica Bodas y prejuicios, especialment perquè les seves intencions són molt concretes: mostrar la realitat dels joves d'origen indi o pakistanès que s'han criat en una realitat occidental, com també com van repercutir les retallades econòmiques en les seves famílies. Tot a ritme de temes com The River, Badlands o The Promised Land i mostrant l'alegria de viure, el superar barreres i tirar endavant. Una pel·lícula que sap deixar bon gust de boca i un somriure després de veure-la, cosa que no tot el bon cinema aconsegueix. [...]

 

Miguel Ángel Pizarro – Ecartelera.com

 

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: