TU FOTOGRAFIA

Títol original: Photograph Direcció i guió: Ritesh Batra País: Alemanya Durada: 110 min Any: 2019 Gènere: Drama romàntic Interpretació: Nawazuddin Siddiqui, Sanya Malhotra, Abdul Quadir Amin, Denzil Smith, Saharsh Kumar Shukla, Ashok Pathak, Sunil Shakya, Robin Das, Sanjay Kumar Sonu Música: Peter Raeburn Fotografia: Ben Kutchins Distribuïdora: Vértigo Films Estrena a Espanya: 30/08/2019


Apta per a tots els públics
Doblada en castellà

SINOPSI

En Rafi (Nawazuddin Siddiqui) és un fotògraf de carrer de Bombai (Índia), que intenta dedicar-se a la seva feina a temps complet. No obstant això, la seva àvia Dadi (Farrukh Jaffar) sembla entestada que aquest es casi. Per intentar satisfer-la, i així poder estar tranquil, aquest convenç una jove i tímida desconeguda, la Miloni (Sanya Malhotra), perquè faci de la seva promesa. De forma inesperada, tots dos desenvolupen un vincle molt especial, que els transformarà de maneres que mai haurien imaginat..

(Sensacine.com)

 

CRÍTICA

 

L'estigma de la pobresa

Una història d'amor (im)possible que té un dels seus eixos en el valor i el sentit dels objectes més enllà del físic, conformant amb aquests un bellíssim sentit metafòric

Malgrat el seu molt emocionant final, a The Lunchbox, celebrat debut de l'indi Ritesh Batra el 2013, li sobrava delit en la seva pròpia sistemàtica, reiteració de text i edulcorant visual. Però la pel·lícula va triomfar a mig món, tant en festivals com en sales de versió original, entre aquest ampli arc de públic que busca exotisme, tendresa i bon rotllo en històries que, massa vegades, prefereixen no complicar-se la vida per no embolicar les fèrries conviccions del seu espectador natural.

No obstant això, algú al Regne Unit va saber veure que amb un consistent material de partida, en aquest cas la magnífica novel·la de Julian Barnes El sentido de un final, en el seu estil podia haver-hi el perfecte executor d'una història d'aspecte assossegat però de perillós foc interior, al voltant de la memòria i la recança, del remordiment (o la manca d'aquest) i la pèrdua. Un treball d'encàrrec, amb menys recorregut popular que The Lunchbox, potser perquè era un relat més aspre, que va ampliar el marc d'acció d'un cineasta nascut i criat a Bombai, però forjat cinematogràficament a Nova York, coneixedor per tant de la cúspide i de la bassa social.

I a aquesta dualitat de registres i de desenvolupament, el de la classe benestant de l'Índia i el de la classe baixa, el de la llar amb criada i el del casot i l'anar tirant, ha dedicat Batra el seu tercer projecte, aquest més personal: la molt bonica Tu fotografía, en aparença en la línia de The lunchbox, però bastant més complexa i menys mel·líflua. Com el seu debut, assentat en una relació a distància de missatges a través de la tartera del títol, Tu fotografía, una altra història d'amor (im)possible, té un dels seus eixos en el valor i el sentit dels objectes més enllà del físic, conformant amb aquests (amb la foto, amb la beguda de cola) un bellíssim sentit metafòric, ampliat a més per la bona feina de Batra, també guionista, amb les el·lipsis (mai hi ha explicacions dobles), amb el retrat dels personatges secundaris en tot just uns esbossos (l'àvia, els amics d'ell), i amb els silencis i mirades.

Batra és valent per incorporar amb espontaneïtat una seqüència onírica sense (aparent) lirisme, i sap bregar amb el que podria ser un problema: l'extremada timidesa dels dos enamorats, cosa que pot portar a certa impaciència a la platea. I fins i tot deixa el millor per al final, guardant-se un moment elidit cap a la meitat del relat per recuperar-lo en el fabulós desenllaç. L'únic possible en una pel·lícula que parla dels conflictes de classe a l'Índia com quelcom més que irresoluble, transcendint fins a la consideració de pur estigma. Un lloc on la pobresa, com el gelat del carrer que es posa fatal només als que no estan acostumats a menjar-ne, sembla formar part integrant del cos humà.

Javier Ocaña – Elpais.com 

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: