QUIEN A HIERRO MATA

Direcció: Paco Plaza Guió: Juan Galiñanes, Jorge Guerricaechevarría País: Espanya Durada: 107 min Any: 2019 Gènere: Thriller, drogues Interpretació: Luis Tosar, María Vázquez, Tania Lamata, Ismael Martínez, Pablo Guisa Koestinger, Dani Currás, Marcos Javier Fernández Eimil, María Luisa Mayol, Víctor Duplá, Enric Auquer, Xoán Cejudo, Alberto Abuín Música: Maika Makovski Fotografia: Pablo Rosso Distribuïdora: Sony Pictures Entertainment Estrena a Espanya: 30/08/2019

No recomanada per a menors de 16 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

En un poble de la costa gallega hi viu el Mario, un home exemplar. A la residència d'avis on treballa com a infermer tots l'aprecien. Quan el narco més conegut de la zona, Antonio Padín, acabat de sortir de la presó, ingressa a la residència, el Mario tracta que l’Antonio es senti com a casa.


Ara, els dos fills de Padín, el Kike i el Toño, estan al comandament del negoci familiar. L’error en una operació portarà el Kike a la presó i els generarà un gran deute amb un proveïdor colombià. El Toño recorrerà a l'infermer perquè intenti convèncer el seu pare que assumeixi el deute. Però el Mario té els seus propis plans.

(Filmaffinity.com)
CRÍTICA

 

'Quien a hierro mata': Narcos, nècores i sang


Posseït pel rancor, Luis Tosar té una venjança que executar en la propera pel·lícula de Paco Plaza, Quien a hierro mata, un thriller sobre el narcotràfic. [...]

Pocs plaers tan addictius i funestos com el de la venjança. Poques mentides amb tan bona reputació com el perdó. I si una i l’altre, tots dos, no fossin més que la imatge i fins i tot la conseqüència de la mateixa impossibilitat? I si no fossin res diferent del precipitat en forma de tumor necessàriament maligne de l'oblit que no arriba? Quien a hierro mata, la nova pel·lícula de Paco Plaza (València, 1973) després de la precisa i perfecta Verónica, parla de tot això. I ho fa sobre un guió angulós i immisericorde de Juan Galiñanes i Jorge Guerricaechevarría que suposa un canvi de registre per al director, especialitzat en cinema de terror gràcies a les reeixides tres entregues de [REC]. I ho fa com només les grans pel·lícules saben fer-ho: en silenci, amb la mirada detinguda en el fons.

[...]
"Tota la pel·lícula", inicia didàctic i meticulós el director, "és un trànsit de la llum a la foscor. A la primera escena el sol enlluerna. Esclata a la cara d'un home bo i feliç. Aquest és Tosar. Però, a poc a poc, tot es va enfosquint. La idea és que tant la fotografia com els moviments de la càmera discorrin al compàs de l'emoció dels personatges. Importa el viatge, però cap a dins”. A continuació, Plaça cita el cinema de Park Chan -Wook i el de Jacques Audiard. Ho fa no tant "per assenyalar referents com per intentar aclarir dubtes. "El fons i la forma són indivisibles", conclou. I el creiem.

La pel·lícula discorre per la pantalla amb l'aparença i les maneres d'un thriller. Però en realitat és una altra cosa. A mesura que avança, el traç de cada escena s'embruta. Ho fa a la mateixa cadència que l'ànima del protagonista s'enverina amb tot allò dolent, greu, tèrbol, sinistre. Un diria que el ritual d'intriga que presideix tota història pensada per saldar un compte pendent es transforma a poc a poc en simplement un conte de terror. Una altra vegada.

El que importa, a mesura que el relat s'enfonsa en els budells del protagonista i l'espectador, no és tant el suspens que sempre acompanya un acte desgavellat per presumptament justicier com allò altre. I això altre no és més que un carreró sense sortida que s'assembla massa a qualsevol altre. A mesura que la pel·lícula camina cap al desenllaç, el nus s'estreny més al voltant del coll del personatge principal i, per descomptat, del qui mira. Algú va dir que la mateixa corda que suporta el pes d'un home en la tranquil·litat plaent d'una hamaca serveix perquè pengi, però del coll.
[...]

Luis Martínez – elmundo.es

PODEU CONSULTAR LA CRÍTICA SENCERA A: https://www.elmundo.es/papel/cultura/2019/08/19/5d596f1bfdddffe47b8b461c.html


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: