EL HOTEL A ORILLAS DEL RIO

Títol original: Gangbyub Hotel Direcció i guió: Hong Sang-soo País: Corea del Sud Durada: 96 min Any: 2018 Gènere: Drama familiar Interpretació: Ki Joo-bong, Kim Min-hee, Kwon Hae-hyo, Song Seon-mi, Yu Jun-sang Fotografia: Kim Hyeong-Gyu Distribuïdora: La Aventura Audiovisual Estrena a Espanya: 30/08/2019

No recomanada per a menors de 7 anys

Versió original subtitulada en castellà

SINOPSI


Un veterà i reconegut poeta reuneix els seus dos fills adults, i bastant distanciats entre si, en un hotel tractant de viure els últims moments de la seva vida al costat d'ells. Al mateix lloc, una jove, acompanyada d'una amiga, intenta superar un desengany amorós. Aquesta estada a l'hotel farà que aquestes dues històries paral·leles connectin entre si i s'entrellacin, encara que semblin pertànyer a dos mons diferents.

(Sensacine.com)
CRÍTICA

 

Cinquena pel·lícula que estrena en el lapse d'un any i mig després de En la playa, sola de noche, La cámara de Claire, El día después i Grass, Hotel by the River (guanyadora del premi a Millor Actor per a Ki Joo-bong) mostra el costat més malenconiós, serè i líric del gran director coreà.


Un podria pensar en la bellíssima Hotel by the River com la pel·lícula més budista, zen, transcendent i d'empremta japonesa del prolífic director. És un film elegíac que -sense excessos ni cops de efecte- aborda el tema del dol, el comiat i la mort amb una aparent puresa i simplicitat que en veritat amaga sota aquesta superfície cristal·lina tota la mestria que es respira a cada llarguíssim pla del cinema de Hong i els seus brillants intèrprets (qualsevol dels cinc protagonistes podria haver guanyat el premi d'actuació que finalment va recaure només en un d'ells).

A l'hotel al costat del riu Han a què al·ludeix el títol es reuneixen Younghwan (Ki Joo-bong), un veterà i reconegut poeta, amb els seus dos fills ja adults, Kyungsoo (Kwon Hae-hyo) i Byungsoo (Yu Junsang), un d'ells prestigiós director de cinema. Sí, els alter ego de Hong són sempre artistes en crisi. Paral·lelament, la jove Sanghee (Kim Min-hee, musa de Hong) tracta de recuperar-se d'una recent ruptura amorosa acompanyada per la seva millor amiga Yeonju (Song Seon-mi).

Hong filma molt ràpid (aquesta va ser rodada entre el 29 de gener i el 14 de febrer últims), però això no vol dir que les seves pel·lícules perdin rigor formal, jerarquia actoral ni intensitat emocional. Aquí hi ha llargs intercanvis de diàlegs, però entre els rius d'alcohol i les paraules afloren la sensibilitat, la poesia, l'amor i certes frustracions (d'elles) i immadureses (d'ells).

Austera i depurada fins al minimalisme (rodada en un hotel, un restaurant i els voltants en un expressiu blanc i negre enmig d'un hivern desolador amb fons nevats), Hotel by the River resulta un assaig existencial i metafísic en què Hong recicla, reformula i aprofundeix els seus elements formals i les seves obsessions temàtiques. Ho fa sense estridències, sense desbordaments, amb l'aplom i l'elegància d'un autèntic mestre que a aquesta altura no té res que ostentar ni demostrar.


Diego Batlle – otroscines.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: