LA CARGA

Títol original: Teret Direcció i guió: Ognjen Glavonic Països: Sèrbia, Croàcia, França, Iran i Qatar Durada: 98 min Any: 2018 Gènere: Drama, anys 90 Interpretació: 19.Fotografia: Tatjana Krstevski Distribuïdora: La Aventura Audiovisual Estrena a Espanya: 17/05/2019

No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original subtitulada en castellà

SINOPSI

Sèrbia, 1999. Vlada treballa com a conductor de camions per a l'OTAN. Un dia rep l'encàrrec de transportar un misteriós carregament de Kosovo a Belgrad. En el camí travessarà un territori que no li és familiar, i tractarà de situar-se a través d'un país marcat per la guerra. Vlada sap que, un cop que acabi la feina, haurà de tornar a casa i enfrontar-se a les conseqüències dels seus actes.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

2018.05.13 - CANES 2018: El primer llarg de ficció d’Ognjen Glavonić és una mirada crua a un crim de guerra ocorregut a la guerra de Kosovo i les seves conseqüències, protagonitzada per un excel·lent Leon Lučev

El primer llargmetratge de ficció del director serbi Ognjen Glavonić, La carga, acaba d'estrenar-se a la Quinzena dels Realitzadors de Canes. En la mateixa línia del seu documental Depth Two, presentat al Berlinale Fòrum de 2016, aquest drama de carretera amb altes dosis de thriller reprèn el tema d'un crim de guerra ocorregut a la guerra de Kosovo el 1999, durant el bombardeig de l'OTAN a Iugoslàvia.

Mentre que Depth Two era un compendi d'informació, a La carga Glavonić deixa de banda les dades per donar prioritat a una atmosfera que suggereix molt més del que mostra. La pel·lícula se centra en Vlada (l'actor croat Leon Lučev), un conductor de camions que transporta una càrrega de naturalesa desconeguda des de Kosovo fins a Belgrad.

Des del moment en què Vlada puja al camió en un aparcament de Kosovo fins que en baixa a Belgrad, la càmera de la directora de fotografia Tatjana Krstevski se centra en el conductor dins de la cabina i en la seva cara, un recurs que reflecteix la seva angoixa interior i el dolor que li causa la seva situació, però també els seus records i les preguntes que aquest viatge l'obliga a plantejar-se. No sap què transporta, però la discreció amb la qual ha d'actuar (el van advertir que no es detingués fins que arribés al seu destí) li diu que la seva càrrega no són simples mercaderies. Però Vlada té una família que alimentar enmig d'una guerra i ells són la seva principal prioritat.

En el camí recollirà un autoestopista adolescent, Pava (Pavle Čemerikić), que es dirigeix a Alemanya a la recerca d'una vida millor. Pava coneix el camí i ajuda quan un cotxe en flames bloqueja la carretera. Mentre estan a punt de fugir per un turó, un oficial els deté, però quan Vlada li dona el sobre blau que li van donar els seus caps, el policia es disculpa profusament.

Pava també representa la generació de Glavonić, que va créixer durant la guerra. Té una banda de punk, un fet comú entre els adolescents serbis dels anys 90, i toca una cançó per a Vlada, que té un fill adolescent a casa. Aquest fragment és crucial en el context generacional de la pel·lícula, com la història secundària de l’encenedor que Vlada va rebre del seu pare, un combatent de la Segona Guerra Mundial. Però no hi ha sentimentalisme en aquesta pel·lícula crua i fosca de Glavonić. El director busca un to molt baix (gairebé el grunyit d'un animal perillós i ferit) amb una paleta de colors gris beix difuminats, cases en ruïnes, terra fangós i cotxes oxidats escampats per la carretera.

La guerra roman en un segon pla durant tota la pel·lícula (al principi, podem veure els centelleigs dels míssils antiaeris en la distància sobre les muntanyes, però a penes en sentim el so). Al contrari que a Depth Two i la seva investigació basada en un crim de guerra real, a La carga Glavonić ens ofereix un retrat de la societat i del destí d'éssers humans durant la guerra, així com el seu punt de vista sobre el que la seva generació va heretar de l'anterior.

El principal èxit de la pel·lícula és que transmet tots aquests temes al públic amb mitjans molt escassos. I això requereix un actor molt especial en el paper protagonista: la sorprenent interpretació de Lučev fa realitat la visió de Glavonić d'una forma molt clara.

Vladan Petkovic – Cineuropa.org 

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: