LA SOCIETAT LITERÀRIA I EL PASTIS DE PELA DE PATATA

Títol original: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society Direcció: Mike Newell Guió: Thomas Bezucha, Don Roos (novel·la: Annie Barrows, Mary Ann Shaffer) País: Regne Unit Durada: 124 min Any: 2018 Gènere: Drama romàntic Interpretació: Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell, Jessica Brown Findlay, Matthew Goode, Tom Courtenay, Penelope Wilton, Tim Ingall, Katherine Parkinson, Kit Connor, Dilyana Bouklieva, Andy Gathergood, Marek Oravec Música: Alexandra Harwood Fotografia: Zac Nicholson Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a Espanya: 26/10/2018

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en català

SINOPSI

Són els anys 40. Mentre la ciutat de Londres comença a recuperar-se després de la Segona Guerra Mundial, la jove escriptora Juliet Ashton (Lily James) cerca l'argument per al seu pròxim llibre. Un dia rep una carta d'un desconegut que li presenta un curiós club de lectura: La Societat Literària i del Pastís de Pela de Patata de Guernsey. Intrigada per aquests excèntrics personatges, Juliet decideix viatjar a aquesta petita illa, sense saber que trobarà molt més que una gran història.


(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

La Societat Literària i el Pastís de Pela de Patata': el turó de les lavandes

[...] Les històries ocultes de la guerra

Sens dubte, és interessant que Newell s'hagi atrevit amb l'adaptació del best-seller de Shaffer i Barrows. Ho és perquè és una proposta summament segura, les costures es veuen a primera vista i la virtut està a oferir el que s'espera de forma elegant i honesta. I, justament, La Societat Literària i el Pastís de Pela de Patata ofereix el que és, una entranyable i apassionada història d'amor d'època, rodada amb molt de detall i amb un interessant rerefons històric.

Precisament aquest rerefons històric és el que converteix el film en una petita joia, en narrar els punts clarobscurs de la Segona Guerra Mundial i mostrar una part històrica poc coneguda, la de les petites illes britàniques situades al Canal de la Mànega que van ser ocupades per l'exèrcit alemany durant el conflicte. Aquest punt, en el qual es pot veure certa inspiració de l'aclamada sèrie gala Una aldea francesa, és un dels més interessants, que Newell i els guionistes Thomas Bezucha i Don Roos saben aprofitar per crear un relat de misteri que també serveix d'esquelet per a l'entranyable història d'amor principal.

Perquè el film és també una història d'amor d'època, diferent i pròpia d'aquesta època. La protagonista absoluta és Juliet, una dona independent, escriptora i d'idees liberals. Sens dubte, es percep un aire feminista en ella. De fet, Juliet podria prendre el te plàcidament amb la Catrin Cole de Gemma Artenton de Su mejor historia, amb la Florence Green d'Emily Mortimer de La librería o amb la Vora Brittain d’Alicia Vikander de Testamento de juventud. Una heroïna plena d'energia, evocadora i inspiradora, la seva passió per la literatura dona un altre dels millors missatges del film, que el saber no té cabuda i que un llibre és capaç tant d'educar com de portar el lector a autèntiques meravelles. Sens dubte, aquest cant d'amor a la lectura és una altra de les seves virtuts.

Un melodrama elegant i amb classe

La seva història d'amor és entranyable i segueix el que s’espera en el guió. Això sí, és portat amb molta dignitat, gràcies a una protagonista forta, interpretada per Lily James, una actriu que, com Keira Knightley o Saoirse Ronan, sembla estar feta per al cinema d'època. Al seu costat, el sempre competent Michiel Huisman. L'actor neerlandès, conegut especialment per Juego de Tronos, es mimetitza igual de bé en un granger britànic com el belga Matthias Schoenaerts. El tercer en discòrdia, Glen Powell, compleix la seva funció d'arrogant però afectuós promès de possibles.
La Societat Literària i el Pastís de Pela de Patata és un altre exemple més del savoir-faire del cinema britànic, en mostrar una elegant història d'època, amb diàlegs encertats, un script que sap barrejar l'amor amb el misteri i la memòria històrica i una posada en escena fascinant. Potser és una proposta conservadora però, a qui li pot amargar prendre un te amb aquest interessant club de literatura?

El millor: El personatge de Lily James i l'aroma summament britànic que emana.
El pitjor: Realment, no és diferent d’altres cintes d'època similars.


Miguel Ángel Pizarro – Ecartelera.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: