CONOCIENDO A ASTRID

Títol original: Unga Astrid Títol internacional: Becoming Astrid Direcció: Pernille Fischer Christensen Guió: Kim Fupz Aakeson, Pernille Fischer Christensen País: Suècia Durada: 123 min Any: 2018 Gènere: Drama, biografia Interpretació: Alba August, Trine Dyrholm, Björn Gustafsson, Magnus Krepper, Maria Bonnevie, Henrik Rafaelsen, Liv LeMoyne, Sofia Karemyr, Lars Väringer, Saga Wetterqvist, Maria Alm Norell, Mira Mitchell, Moa Niklasson, Marius Damslev, Li Brådhe, Maria Fahl-Vikander, Marlon Mitchell, Tuva Berglund Música: Nicklas Schmidt Fotografia: Erik Molberg Hansen Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Espanya: 29/03/2019

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Biopic de l'escriptora sueca Astrid Lindgren (Alba August), autora del mític personatge de Pippi Calcesllargues. La pel·lícula fa un recorregut per la seva vida, des dels seus orígens en un petit poble rural a Vimmerby, fins que va marxar com a voluntària a la redacció d'un diari local. Anys després es mudaria a Estocolm, on va començar a estudiar taquigrafia i es va convertir en mare soltera als divuit anys. La història de la que seria una escriptora coneguda arreu del món, i una de les dones més inspiradores del nostre temps. Una dona que, tot i els condicionaments de la seva època i d'una educació religiosa, va decidir trencar amb les normes de la societat i obeir només el seu cor.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

2018.02.22 - BERLÍN 2018: Pernille Fischer Christensen dedica una pel·lícula plena de vida i totalment adorable a un moment fonamental en la vida d'Astrid Lindgren, creadora de Pippi Calcesllargues

Les primeres paraules que sentim són les d'un nen. Una dona gran, que veiem d'esquena en el seu escriptori davant d'una finestra, obre un parell de cartes que els seus joveníssims lectors li fan arribar a mans plenes. Està primíssima i porta el cabell curt. "Astrid, com ho fas per escriure tan bé sobre el que significa ser un nen, quan fa ja molt que vas deixar de ser-ho?". Així comença Becoming Astrid, l'exquisit retrat que dedica Pernille Fischer Christensen a l'escriptora per a infants sueca Astrid Lindgren i que va participar en l'última Berlinale en una projecció de gala, cent anys i tres mesos després del naixement de la creadora de Pippi Calcesllargues.

La cinta apareix pautada regularment per extractes d’adorables missatges per a Astrid, testimonis de la comprensió íntima que ella va tenir del complexíssim món de la infància i de la manera en què les seves històries han acompanyat com a amigues milions de petits lectors. Tornem fins a finals dels anys 1920 per evocar un moment precís en la vida de Lindgren, en aquell temps encara Astrid Ericsson: l'instant determinant en què va descobrir l'ofici d'escriptora i l'edat adulta, quan la seva infància, exiliada des de feia un temps, va tornar a ella per no abandonar-la ja mai més.

Amb la seva característica mirada tendra, la directora danesa ens presenta una família nombrosa, presidida per una mare molt catòlica però gentil i un pare amable que va permetre a la seva filla de 16 anys exercir com a assistent d'un periodista el seu talent com a narradora plena de vida i d’idees absurdes i abandonar tot seguit el seu poble rialler, embarassada i soltera, per anar-se'n a estudiar a Estocolm. Entrem així en un univers encantador ple de rialles d’infants i de sol, de jocs a la neu i d'independència femenina, ja que Astrid té una energia i un sentit de la llibertat innat i contagiós que s'estén a tots els àmbits de la seva vida i es posa de manifest especialment en la seva mirada inquieta, i això li permetrà superar les dificultats d'aquests anys, ja que els temps requerien coratge per fer les coses "a la seva manera", sobretot a les dones joves. El conjunt és una delícia portada fins a nosaltres a coll de la jove actriu que encarna l'escriptora, Alba August (filla de Bille i Shooting Star 2018 a Berlín), una alegria vivent a la qual secunda molt bé un repartiment en què també figura l'excel·lent Trine Dyrholm.

Deveu haver endevinat que la pel·lícula no aprofundeix en les explicacions finals a la manera de la Viquipèdia que es comparteixen sempre al final del metratge de biopics tan innombrables com fracassats en si mateixos. Al final, topem amb un tipus que imaginem que es diu Lindgren, cosa que el film confirma subreptíciament sense donar importància a aquest fet més que en relació amb la història que ens acaba d'explicar. La imatge amb què Becoming Astrid ens deixa a les fosques és una altra, molt més emocionant: la d'una nonagenària que obre, una rere l'altra, les cartes rebudes i mira aquest destí multicolor, a la llum de la finestra davant del seu escriptori.

Bénédicte Prot – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: