EL VEREDICTO (LA LEY DEL MENOR)

Títol original: The Children Act Direcció: Richard Eyre Guió: Ian McEwan (novel·la: Ian McEwan) País: Regne Unit Durada: 105 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead, Jason Watkins, Ben Chaplin, Rupert Vansittart, Anthony Calf, Rosie Cavaliero, Andrew Havill, Nicholas Jones, Dominic Carter, Micah Balfour, Nikki Amuka-Bird, Des McAleer, Eileen Walsh, Alex Felton, Honey Holmes, Chris Wilson, Daniel Eghan, Flor Ferraco, Ty Hurley Música: Stephen Warbeck Fotografia: Andrew Dunn Distribuïdora: Vértigo Films Estrena a Espanya: 23/11/2018

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Fiona Maye (Emma Thompson) és una eminent jutgessa de la Cort Suprema britànica especialitzada en drets familiars. Mentre el seu matrimoni amb Jack (Stanley Tucci) s'enfonsa, ha de prendre una important decisió que canviarà la seva vida. Ha de obligar l'adolescent Adam (Fionn Whitehead) a rebre una transfusió de sang que podria salvar-li la vida? Aquest jove amb leucèmia rebutja qualsevol transfusió de sang en ser membre dels Testimonis de Jehovà. La seva inusual visita a l'hospital causa un profund efecte en tots dos, agitant noves emocions en ell i despertant sentiments latents en ella.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

‘El veredicto (la ley del menor)’: Una qüestió de fe

El veredicto (la ley del menor) és la nova adaptació del mitjà literari que arriba a les pantalles. [...] Richard Eyre com a director aporta un film sofisticat que planteja preguntes sobre el valor de la vida, la religió i la importància de les diferents influències que rebem al llarg de la nostra existència.

Emma Thompson interpreta la jutgessa Fionna Maye. A la primera escena del film veiem en què consisteix la seva feina: ha de decidir si val la pena salvar la vida d'un nen siamès sacrificant el seu germà. Aquest és el tipus de decisions que ha de prendre en el seu dia a dia. És per això mateix que el seu matrimoni no passa pel millor moment, la seva vida laboral requereix tant d'ella mateixa que el seu marit, interpretat per un Stanley Tucci una mica malgastat, afirma que són un d'aquests matrimonis que ha perdut la màgia i el contacte físic pel pas dels anys. El veritable argument del film comença amb l'arribada d'un nou cas: Adam Henry (Fionn Whitehead), en ser un jove criat sota els ensenyaments de dos pares Testimonis de Jehovà, es nega a rebre una transfusió de sang que podria salvar la seva vida. Fionna és la que ha de decidir si, en ser menor d'edat, el noi és prou responsable per prendre una decisió tan important. Per trobar una solució, decideix visitar Adam Henry a l'hospital.

Un dels aspectes més destacats del film són les interpretacions per part del trio principal d'actors. Emma Thompson està magnífica com a protagonista de la història. La britànica sap perfectament com fer una actuació continguda però efectiva. D'altra banda, Fionn Whitehead ens captiva des del primer moment que apareix en escena. Aquest jove actor que ja va destacar a Dunkerque l'any passat, demostra ser una jove promesa que s'ha de seguir de prop. Finalment, com comentava abans, el temps de Stanley Tucci en pantalla és bastant limitat, però quan apareix aporta certs elements còmics, sense descuidar el component dramàtic del paper.

Si hi ha alguna cosa que el film executi a la perfecció és la total neutralitat amb la qual es presenta. En aquest cas en particular, podria haver estat molt fàcil haver realitzat un film on predominés el blanc i el negre pel que a moralitat es refereix. Gràcies a aquesta imparcialitat, es creen preguntes sobre el dret propi a decidir, de la fe, de la tolerància i del sistema judicial. A La ley del menor no és té por de deixar preguntes sense resposta, realment mai sabrem si el noi estava o no influenciat pels seus pares. Que no es donin resolucions clares no fa més que incrementar la vàlua del film, ja que d'aquesta manera, es reflecteix de manera més verídica la realitat.

Un altre dels aspectes positius i sorprenents del film és l'estructura que té. Tot el cas d'Adam es resol durant la primera meitat del llargmetratge. Un cop finalitza aquesta part, l'espectador es pregunta què més pot oferir La ley del menor; però el film troba com continuar la història. Hi ha dues parts distingides, totes dues són totalment captivadores per diferents motius. A la primera ens atrapa el pensament del grup religiós i esperem impacients la decisió de la jutgessa; la segona part està envoltada d'un llindar d'estranyesa, en la qual som testimoni d'un equilibri exquisit entre una tensió sexual creixent i la més pura preocupació derivada d'un instint maternal.
[...]

En resum, La Ley del menor és un film que no és del tot rodó perquè no arriba a emocionar malgrat la trama tan tràgica, però sí que obre un debat moral molt interessant i presenta unes interpretacions impecables per part del repartiment.

J. Lyon – Lascosasbuenasquenoshacenfelices.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: