CORPORATE

Direcció: Nicolas Silhol Guió: Nicolas Fleureau, Nicolas Silhol País: França Durada: 95 min Any: 2016 Gènere: Drama  Interpretació: Céline Sallette,  Lambert Wilson,  Stéphane De Groodt,  Yun Lai,  Hyam Zaytoun, Violaine Fumeau,  Antoine Levannier,  Nathalie Sportiello,  Alice de Lencquesaing, Camille Japy,  Xavier De Guillebon,  Arnaud Bedouët,  Charlie Anson Música: Mike Kourtzer Fotografia: Nicolas Gaurin Distribuïdora: VerCine 2007 Estrena a Espanya: 25/05/2018

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà


SINOPSI

Emilie (Céline Sallette) ha estat recentment contractada pel seu superior, Stéphane Froncart (Lambert Wilson), com a cap de recursos humans de la multinacional Esen per la seva falta d'escrúpols. La seva missió és aconseguir que els empleats que l'empresa ja no vol renunciïn ells mateixos, i així no ser acusada d'acomiadar centenars de treballadors. L'estratègia d’Esen és crear una sèrie de circumstàncies adverses al treballador seleccionat perquè, amb el temps, presenti la seva renúncia. Emilie segueix el programa amb total obediència, fins que un dia, un dels seus empleats se suïcida saltant des de la finestra de la seva oficina. El tràgic succés canviarà la situació d'Emilie respecte als seus caps, el seu treball i l'empresa.

(Filmaffinity.com)

CRITICA

Assassins laborals d'elit

A través d'una posada en escena àgil el relat de Silhol sembla una pel·lícula de l’hampa

El fet que certes empreses tinguin un protocol d'actuació en cas de suïcidi d'un dels seus treballadors sembla el millor indicatiu que hi ha alguna cosa podrida a Dinamarca. I Dinamarca, en el cas de la interessantíssima pel·lícula francesa Corporate, és, més enllà d'una signatura concreta, el sistema. El sistema que permet estratègies de combat laboral, enginyades des de dalt per acabar quan convingui amb els de baix, o els del mig, i que converteix determinats treballadors del departament de recursos humans en assassins d'elit. Especialistes sense pistola, però amb silenciador, de màfies organitzades.

90.000 empleats té l'empresa fictícia de la pel·lícula de Nicolas Silhol, director i coguionista debutant. Ficció? Sí, però assentada en la realitat: en els mesos pels volts del rodatge de Corporate, la fiscalia francesa va demanar el processament de set exdirectius de France Télécom per "assetjament moral" i "desestabilització" dels seus treballadors. En tres anys s'havien suïcidat 60 treballadors. I la història de Silhol posa el focus en la part més interessant, ambigua i complexa del drama: en l'executora, en aquest cas dona, del pla concebut pels de més amunt. Una escala de submissions i tortura organitzada, sibil·lina i fantasmal, resumida en uns gràfics en PowerPoint encapçalats pels eufemismes "gestió del saber estar" i "corba d'emocions".

A través d'una posada en escena àgil, sense contrarietats formals que despistin la veritable essència de fons, amb música només en instants sense text, el relat de Silhol sembla una pel·lícula de l’hampa perquè amb tota seguretat ho és, amb els seus informadors a la policia, en aquest cas a la inspecció laboral, els seus càrrecs superiors, i un padrí que mai es veu i que probablement sigui el sistema en si mateix.

Revaluacions empresarials, revaluacions vitals. "Té vostè 46 anys, on es veu d'aquí a 10 anys?", pregunta un cap de recursos a un empleat. I rebla: "No és una pregunta trampa, eh!". Sí que ho és. Assassins.

Javier Ocaña – Elpais.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: