EL HOMBRE QUE MATÓ A DON QUIJOTE

Títol original: The Man Who Killed Don Quixote Direcció: Terry Gilliam Guió: Terry Gilliam, Tony Grisoni (novel·la: Miguel de Cervantes) País: Regne Unit Durada: 133 min Any: 2017 Gènere: Aventures Interpretació: Jonathan Pryce, Adam Driver, Olga Kurylenko, Stellan Skarsgard, Joana Ribeiro, Óscar Jaenada, Jordi Mollà, Rossy de Palma, Jason Watkins, Paloma Bloyd, Sergi López, Mario Tardón, Joe Manjón, Bruno Sevilla, Patrik Karlson, Viveka Rytzner, Lídia Franco, Maria d'Aires,Juan López-Tagle Música: Roque Baños Fotografia: Nicola Pecorini Distribuïdora: Warner Bros Pictures Estrena a Espanya: 1/6/2018

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà


SINOPSI

Toby (Adam Driver) és en un cínic director de publicitat que torna al poble espanyol on va fer la seva primera pel·lícula, que va rodar quan encara era estudiant. Per a sorpresa seva, descobrirà que la pel·lícula va canviar per complet la vida d'aquest poble, i va tenir efectes terribles, ja que el sabater que va interpretar Don Quixot (Jonathan Pryce) s'ha tornat completament boig i realment es creu el cavaller de la trista figura. Toby llavors haurà d’afrontar aquesta situació surrealista i convertir-se en una mena de Sancho Panza, el fidel escuder d'aquest Don Quixot. Al llarg de la seva odissea, Toby s'haurà d'enfrontar a dimonis, tant reals com ficticis, moderns i medievals. La realitat i la fantasia es confonen en aquest estrany viatge amb final fantasmagòric.


(sensacine.com)

CRITICA

2018.05.18 - CANES 2018: L'esperada aproximació de Terry Gilliam
a l'univers de la més famosa creació de Miguel de Cervantes
està plena de les seves delirants senyes d'identitat

 

Tothom coneix l'accidentada odissea de la gestació d'aquesta pel·lícula, així que el seu mateix director, Terry Gilliam avisa amb un rètol a l'inici d’El hombre que mató a Don Quijote que, per fi, després de més de dues dècades esperant, gaudirem del seu personal acostament a la novel·la espanyola més cèlebre de tots els temps, sorgida de la ploma i la ment de Miguel de Cervantes Saavedra.

Caldria preguntar-li al mateix Gilliam si ha incorporat les contrarietats personals de l'eterna elaboració d’El hombre... al guió final que s'ha pogut veure a la cloenda del 71è Festival de Canes, ja que la trama, que transcorre dins d'un rodatge –de la filmació d'una versió de Don Quixot de la Manxa– destil·la nostàlgia, crítica cap als productors (no hi falten ni els russos ni els xinesos), girs impensables i certs elements biogràfics. El protagonista, encarnat pel nord-americà Adam Driver, sense anar més lluny, és aquest cineasta que veurà com diversos elements –reals i imaginaris, controlables o no– impedeixen que el seu projecte fílmic acabi de materialitzar-se.

La resta del film, amb argument de Gilliam i Tony Grisoni (col·laboradors ja a Tideland, seguirà la peripècia d'aquest director que descobreix quelcom que el retrotrau al seu anterior intent de fer la mateixa pel·lícula: els seus passos el conduiran a trobar-se aquell home que, com Albert Serra a Honor de cavalleria, va reclutar d'entre la gent del poble senzilla per encarnar amb veraç realisme manxec l'enginyós gentilhome (interpretat aquí pel gal·lès Jonathan Pryce, protagonista d'aquella inoblidable Brazil, que també tenia una mica de quixotesca). I aquí entra en una espiral delirant, genuïnament Gilliam, on la realitat es confondrà amb la ficció, la bogeria amb la intel·ligència, i el frenesí amb el disbarat.

Irregular però amb moments fascinants, embogida i fantasiosa com tot el cinema del director d’El imaginario del doctor Parnassus, El hombre que mató a Don Quijote –títol que conté un spoiler tan gran com un molí de vent– fascinarà els fans del director nord-americà i avorrirà o fins i tot irritarà amb els seus excessos gran guinyolescos els espectadors més dubitatius, però demostra que Gilliam, als seus 77 anys, es manté en entremaliada forma i segueix construint universos únics, divertits, grotescos i irrepetibles.

Al final, la pel·lícula, rodada en majestuosos escenaris històrics i naturals de la Península ibèrica i les Illes Canàries, a més d'estar dedicada als dos actors que prèviament van intentar encarnar el Quixot a les seves ordres (John Hurt i Jean Rochefort), s'erigeix en una oda a la inconsciència necessària per viure, per crear i, sobretot, per fer cinema. Terry Gilliam ho sap de sobres i ho demostra feliçment en aquesta pel·lícula festiva, arriscada, temerària, batalladora i gairebé testamentària.

 

Alfonso Rivera - cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: