LA HIGUERA DE LOS BASTARDOS

Direcció: Ana Murugarren Guió: Ana Murugarren (novel·la: Ramiro Pinilla) País: Espanya Durada: 106 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: Carlos Areces, Karra Elejalde, Jordi Sánchez, Pepa Aniorte, Ylenia Baglietto, Andrés Herrera, Ramón Barea, Mikel Losada Fotografia: Josu Inchaustegui Distribuïdora: Festival Films Estrena a Espanya: 24/11/2017

No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

La història d'un falangista reconvertit a ermità que queda atrapat a cura d'una figuera després de sentir la mirada d'odi d'un nen de deu anys, fill d'una de les seves víctimes, que desperta en ell la certesa que quan creixi, el matarà.

(Filmaffinity.com)

CRITICA

Karra Elejalde té cura de‘La higuera de los bastardos’

El versàtil actor basc encarna un soldat falangista, que es converteix en santó, en la segona pel·lícula de la navarresa Ana Murugarren, la postproducció de la qual finalitza aquests dies

Karra Elejalde encadena rodatges, ha vestit hàbits a Que baje Dios y lo vea, es va convertir en productor cinematogràfic a Operación Concha i va mutar en un soldat cruel que acaba sent místic: va passar durant el rodatge, l’estiu passat, de La higuera de los bastardos, segon llargmetratge d’Ana Murugarren , el repartiment principal del qual el completen Carlos Areces, Jordi Sánchez i Ramón Barea. La directora navarresa va debutar el 2014 amb Tres mentiras, drama protagonitzat per Nora Navas i Mikel Losada, i prèviament havia estat muntadora de pel·lícules d’Enrique Urbizu com Todo por la pasta i Tu novia está loca.

Segons paraules de la cineasta, "El plaer més gran d'un director és comptar amb una bona història i un gran càsting. A La higuera de los bastardos he tingut la fortuna de comptar amb les dues coses: una excel·lent novel·la de Ramiro Pinilla, dura i delirant alhora, i un repartiment excepcional, amb un Karra Elejalde en un moment increïble, que ha trobat en el seu personatge Rogelio la forma per regalar-nos una d'aquestes felices i úniques interpretacions que el cinema ens ofereix de tant en tant."

L'argument, escrit per la mateixa Murugarren, presenta Rogelio, embrutit soldat de gran fredor davant la mort. L'acció transcorre durant la Guerra Civil, encara que en un territori on ni hi ha guerra ni probablement l'hagi hagut, però en el qual conviuen vencedors i vençuts, amb cruels purgues d'enemics. En aquest fosc panorama, la penetrant mirada de Gabino, un nen de deu anys, infon una irrefrenable por obsessiva a Rogelio. El drama es transforma en comèdia negra, avançant per una patètica època de postguerra, on el franquisme, la religió, la màgia i la memòria històrica el converteixen en un conte universal.

Alfonso Rivera – Cineuropa.org

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: