LA HISTORIA DEL AMOR

Títol original: The History of Love Direcció: Radu Mihaileanu Guió: Radu Mihaileanu, Marcia Romano (novel·la: Nicole Krauss) País: França Durada: 134 min Any: 2016 Gènere: Drama, fantàstic, romanç Interpretació: Derek Jacobi, Sophie Nélisse, Gemma Arterton, Elliott Gould, Torri Higginson, Marko Caka, Alex Ozerov, Lynn Marocola, Mark Rendall, Jamie Bloch, Nancy Cejari, Masa Lizdek, Russell Yuen, Julian Bailey, William Ainscough Música: Armand Amar Fotografia: Laurent Dailland Distribuïdora: Vértigo Estrena a Espanya: 22/9/2017

No recomenada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà
SINOPSI

Nova York, en l'actualitat. Leo, un vell immigrant jueu polonès, lúdic i divertit, viu recordant "la dona més estimada al món", el gran amor de la seva vida. A l'altre extrem de la ciutat, Alma, amb l'esperit d'una adolescent plena de passió, descobreix l'amor per primera vegada. Res sembla unir Leo i Alma. I no obstant això... des de la Polònia dels anys 30 al Central Park d'avui en dia, el manuscrit d'un llibre, La historia del amor, viatjarà a través del temps i dels continents per unir els seus destins.

(Filmaffinity.com)



CRITICA

Tot està connectat

A més de precursor remot del boom del cinema romanès que s'ha produït en aquest segle, Radu Mihaileanu ha mostrat en tota la seva filmografia la seva obsessió amb la identitat jueva i les tragèdies històriques que han assolat el seu poble. La historia del amor és l'adaptació d'un best-seller de Nicole Krauss que entronca amb tot això i, alhora, se cenyeix molt bé als trets més vendibles de la dramèdia romàntica.

Hi ha una cosa molt interessant que ha dit el director: que, gràcies a les sèries de televisió actuals, l'espectador està més acostumat a entendre trames més complexes i les claus es van descobrint amb el temps. Això li ha evitat haver de simplificar en excés l'argument de la novel·la, ple de salts temporals i relacions entre espais, personatges i símbols que es poden percebre amb certa confusió. Mihaileanu entrellaça diverses històries paral·leles en cronologies creuades. Les principals són la de Leo (el gran Derek Jacobi), un home amargat per haver perdut un amor de joventut, i que viu sol i amuntegat en un pis de mala mort de Manhattan), i la d’Alma (Sophie Nélisse), una adolescent de Brooklyn que comença a experimentar els seus primers romanços i es preocupa per la solteria de la seva mare i l'origen del seu nom. Entremig, constants flashbacks cap a un poble polonès en vigílies de la invasió nazi i alguns menys cap al Xile dels anys 70 ofereixen la dimensió històrica de la tragèdia que ho inunda tot, a més d'un misteriós manuscrit (La historia del amor) que connecta totes les subtrames.

La manera tan jueva en què l'autor se’n va als extrems (l'humor apareix amb més intensitat quan més dramàtic és el que s'explica) és un dels aspectes més interessants d'un film que mai busca l'acomodament de l'espectador, així com alguns subtils girs de guió que apareixen en moments inesperats. Però també abusa per moments d'aquesta tirada pels Grans Temes (l'amor romàntic que és més gran que la pròpia vida, la guerra com a capritxosa manipuladora dels destins, el culte a la supervivència i la salvació...) i de certs subratllats musicals que de vegades embafen amb una cullerada més de sucre de la necessària.

El millor: El component tragicòmic quan s'exacerba més. 
El pitjor: Els moments en què es pot confondre amb una comèdia romàntica en ús.


David Saavedra – Sensacine.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: