LA HORA DEL CAMBIO

Títol original: L'ora legale Direcció: Salvatore Ficarra, Valentino Picone Guió: Salvatore Ficarra, Valentino Picone, Edoardo De Angelis, Nicola Guaglianone, Fabrizio Testini País: Itàlia Durada: 92 min Any: 2017 Gènere: Comèdia Interpretació: Salvatore Ficarra, Valentino Picone, Vincenzo Amato, Antonio Catania, Sergio Friscia, Eleonora De Luca, Alessia D'Anna, Ersilia Lombardo, Leo Gullotta Fotografia: Ferran Paredes Distribuïdora: Vértice Cine Estrena a Espanya: 11/8/2017

Apta per a tots els públics

Doblada en castellà i versió original subtitulada en castellà
SINOPSI

Els habitants d'un poble imaginari de Sicília, Pietrammare, trien un alcalde que promet ordre i legalitat al lloc, però la veritat és que tota la ciutat i el país sencer estan plens de corrupció i deshonestedat. El nou alcalde, Natoli, pretén canviar tots els mals hàbits, però la seva política acaba sent vista com una amenaça pels veïns.

(Sensacine.com)

CRITICA

La hora del cambio’ és un exercici satíric dolorosament proper a la realitat,
tot i la forta caricaturització

La hora del cambio (‘L'ora legale’) està dirigida, escrita i protagonitzada pels humoristes Salvatore Ficarra i Valentino Picone. El duo es va fer famós amb el programa de televisió Zelig Circus i aquesta ja és la seva cinquena pel·lícula, una comèdia que critica la corrupció i els qui la permeten. La parella posa davant d'un mirall la societat italiana i ironitza sobre les lleis i el decòrum, que ningú accepta per a un mateix però sí que exigeix ​​a la resta. "Tots veuen la palla en l'ull aliè, però mai la biga en el propi". Retraten una societat que està acostumada al caos que comporta saltar-se la llei.  Les carreteres tenen esvorancs, el trànsit és insofrible, les escombraries s'acumulen a les voreres i els amos no recullen els excrements dels seus gossos. També tenen un port sense vaixells i una fàbrica que contamina l'aire i el mar. Per tant, en arribar el nou alcalde queda prohibit estacionar en doble fila, la recollida de residus es fa mitjançant reciclatge, es millora el patrimoni artístic i el mar queda net.  El progrés promès es reflecteix en l'obligació de pagar impostos, la destrucció de les cases construïdes en primeríssima línia de platja i que els administratius (els junteros, que en diríem a Espanya) tornin a l'oficina en lloc de passar la tarda al bar.  Així, el poble tem que l'alcalde compleixi el seu programa electoral, tria la involució i abraça el caos, tornen al que els resulta familiar, la seva normalitat és un equilibri còmic. La crítica pot resultar fins i tot dolorosa, ja que les societats d'Itàlia i Espanya tenen comportaments molt semblants. Un caràcter propi del Lazarillo de Tormes, voler anar sempre pel camí més curt. I, si això inclou la picardia de saltar-se les regles, millor.


[...] A La hora del cambio, distribuïda per Medusa Film, ambdós actors mantenen una comèdia acrobàtica i lleugera. Alguns anomenen aquesta obra civil, d'exercici satíric, com utopia o ciència ficció. Quan jo ho veig dolorosament a prop de la realitat, tot i la forta caricaturització. La pel·lícula, en si, és com un palíndrom ja que comença i acaba de la mateixa manera, amb el canvi d'hora. Per tant, no ens situa en un any concret però sí en els sis mesos que passen des del canvi horari a l'estiu, al març, al d'hivern, a l'octubre. És a dir, una altra figura: una paradoxa, canvien els temps (i l'hora) segons l'estació. [...]

Crítics italians han comentat sobre La hora del cambio que, el camí de la crítica política ja estava trillat, un dels seus treballs més recents és Quo Vado?. Des de Cansado de nacimiento i fins a La madeja, les pel·lícules del duo de còmics van ser escrites al costat de Francesco Bruni. I només a partir de Vamos a ese país, el seu quart treball filmogràfic, escriuen i dirigeixen ells. Una dada curiosa, tots dos van pensar que aquesta pel·lícula es veuria amb mals ulls quan, a principis d'any, es va saber que l'alcaldessa de Roma (Virgínia Raggi, primera dona alcaldessa de la capital italiana) havia iniciat un diàleg amb l'Església per imposar l’IMU, impost sobre béns arrels comercials. És a dir, perquè l'Església pagués alguna cosa com ara l'IBI (Impost de Béns Immobles) d'Espanya.

Alba Puerto – Elcineenlasombra.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: