OCELLS DE PAS

Títol original: Les oiseaux de passage Direcció: Olivier Ringer Guió: Olivier Ringer, Yves Ringer País: Bèlgica Durada: 84 min Any: 2015 Gènere: Drama Interpretació: Clarisse Djuroski, Léa Warny, Alain Eloy, Myriem Akkediou, Angelo Dello Spedale, Jeanne Dandoy Música: Bruno Alexiu Fotografia: Mihnea Popescu Distribuïdora: Pack Màgic Estrena a Espanya: 3/2/2017

Apta per a tots els públics

Doblada en català

SINOPSI

La Cathy té un pare amb pensades molt curioses: pel seu aniversari, li ha regalat un ou d’ànec amb la intenció que el covi i que després sigui la seva mama. Però, casualment, a qui primer veu el petit ànec en néixer és la Margaux, una amiga de la Cathy que va en cadira de rodes. L’aneguet l’ha identificat com a mare seva, però els pares no se’n volen fer càrrec. Per protegir i salvar l’ocell, les dues nenes s’escapen i emprenen una aventura de llibertat, un periple en què descobriran molt més sobre elles mateixes que sobre el rescat d’un palmípede.

En la línia dels films dels germans Dardenne, sota una aparent simplicitat, aquest conte iniciàtic amaga una bella paleta d’emocions i de temes: l’amistat, la sobreprotecció dels pares, la discapacitat, la superació dels límits, la necessitat de llibertat i d’autonomia dels nens i les nenes, la recerca d’un espai propi i el fet de donar valor a les petites coses.

(Packmagic.cat)

CRÍTICA

Desig de ser pell galda

Tercer llargmetratge del belga Olivier Ringer, cineasta especialment concernit amb la relació entre els seus protagonistes i el món natural

El dia del seu aniversari Cathy rep dos regals que són, de fet, sengles manifestacions de filosofies de vida incompatibles: les que identifiquen els seus pares separats. La seva mare li fa entrega d'un iPhone, que la càmera registra com si el product placement fos un gest obscè. El seu pare li regala un ou fecundat i una incubadora. Contra el que podria inferir-se d'aquest punt de partida, Ocells de pas no deixa l'espectador exposat a una insistent brisa maniquea, sinó que, a poc a poc, va revelant-se com feliç anomalia: una pel·lícula per a menors que reivindica l'emancipació d'una mirada infantil sense haver de convertir les figures adultes en antagonistes de clixé.

Tercer llargmetratge del belga Olivier Ringer, cineasta especialment concernit amb la relació entre els seus protagonistes i el món natural, Ocells de pas parteix del triangle d'afectes que uneix dues nenes, una d'elles afligida d'una miopatia que l'obliga a desplaçar-se en cadira de rodes, amb l'aneguet que naixerà d'aquest regal d'aniversari que no va ser excentricitat imprudent, sinó desencadenant d'una aventura transformadora. Si un es para a imaginar el que hauria pogut fer la indústria cinematogràfica dominant amb aquest material de partida se li posen els pèls de punta.

Ocells de pas és un treball executat amb la seguretat de qui té tan clar el seu to que sap que la tendresa mai se li declinarà en tendrisme i molt menys en cursileria. Ringer sap gestionar tan bé la tesió narrativa -la seqüència de l’ardu rescat de l'ànec a la banyera, amb les nenes connectades per via telefònica- com l'alleujament dramàtic -el pla que mostra la coincidència de les dues nenes en un mateix autobús-, sense forçar res en un discurs que qüestiona la sobreprotecció de la infància.

Jordi Costa – Cultura.elpais.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: