NIEVE NEGRA

Direcció: Martín Hodara Guió: Martín Hodara, Leonel D’Agostino País: Espanya Durada: 87 min Any: 2017 Gènere: Thriller Interpretació: Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia, Laia Costa, Dolores Fonzi, Federico Luppi, Biel Montoro, Mikel Iglesias, Liah O'Prey, Andrés Herrera Música: Zacarías M. de la Riva Fotografia: Arnau Valls Colomer Distribuïdora: A Contracorriente Estrena a Espanya: 12/4/2017

No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original en castellà

SINOPSI

Acusat d'haver matat el seu germà durant l'adolescència, Salvador (Ricardo Darín) viu aïllat al mig de la Patagònia. Després de diverses dècades sense veure’s, el seu germà Marcos (Leo Sbaraglia) i la seva cunyada Laura, arriben per convèncer-lo de vendre les terres que comparteixen per herència. L'encreuament, enmig d'un paratge solitari i inaccessible, revifa el duel adormit on els rols de víctima i assassí es trastoquen una i altra vegada.

(Filmaffinity.com)

CRÍTICA

Nieve negra’: Un altre secret a la muntanya

Ricardo Darín i Leo Sbaraglia treuen espurnes en aquest atrapant thriller situat a la Patagònia

Un misteriós ermità que viu en un remot paratge muntanyenc, conflictes familiars irresolts, una milionària herència en disputa, un passat boirós: tot en l'argument està servit perquè Nieve negra resulti atrapant. Són elements clàssics amb els quals el director i guionista Martín Hodara -en la seva opera prima en solitari- i Leonel D'Agostino -el coguionista- armen un efectiu còctel de tragèdia i suspens.

Per descomptat, sempre ajuda comptar amb Ricardo Darín com un dels protagonistes. Seria redundant insistir aquí a assenyalar les seves virtuts o el seu carisma; n'hi ha prou amb dir que una vegada més posa aquestes qualitats al servei de Salvador, aquest home esquerp i solitari barallat amb el món, exiliat entre boscos i roques. Sí, en canvi, cal assenyalar el progrés de Leonardo Sbaraglia, que en els últims anys ha crescut molt interpretativament, i mostra les eines necessàries per fer contrapès en el duel actoral amb Darín.

Perquè això és una venjança entre Salvador i Marcos, el seu germà petit, que reapareix després de molts anys a l'exterior per enterrar les cendres del seu pare i convèncer el seu germà de vendre les terres que van heretar. La testimoni d'aquest mà a mà és Laura, la dona de Marcos (l'espanyola Laia Costa), gairebé una representant dels espectadors a la pantalla: ella sap el mateix que nosaltres sobre el retorçat vincle entre aquests dos germans.

Un element clau per potenciar aquest drama familiar carregat de flashbacks és el context: l'imponent paisatge de serralada -se suposa que és la Patagònia, però en realitat va ser filmada als Pirineus- és l'equivalent natural del personatge de Darín pel seu misteri i la seva hostilitat , tempesta de neu inclosa. És un marc que crea un clima semblant al dels policials negres nòrdics, tan de moda a partir de Henning Mankell i el seu inspector Wallander.

Hi ha un taló d'Aquil·les, i és aquesta fórmula -en la qual tan seguit cauen justament els policials- de fer que la història faci un gir sorprenent, que sorprengui i alhora ho expliqui tot. Un recurs efectista que resta profunditat dramàtica i circumscriu Nieve negra a la rúbrica de pel·lícules que es limiten a explicar bé una història i entretenir. Però demanar més potser és massa exigència.

Gaspar Zimerman – Clarin.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: