CABALLO DINERO

Títol original: Cavalo dinheiro Direcció i guió: Pedro Costa País: Portugal Durada: 105 min Any: 2014 Gènere: Drama Interpretació: Ventura, Vitalina Varela, Tito Furtado, Benvindo Tavares, Antonio Santos, Pedro Tavares, Isabel Cardoso Fotografia: Leonardo Simões Distribuïdora: Numax Distribución Estrena a Espanya: 23/09/2016


No recomanada per a menors de 7 anys
Versió original subtitulada en castellà
SINOPSI

Ambientada a mitjans dels anys 70 durant l'època de la Revolució dels Clavells a Portugal, Caballo dinero centra la seva història en l'estada en hospitals, les qüestions burocràtiques i el nostàlgic passeig al llarg de diversos espais que recullen nombrosos records.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

'Horse Money', un viatge èpic de l'ombra a la llum

Horse Money (Cavalo Dinheiro), l'última pel·lícula de Pedro Costa, comença amb els únics elements d'una història que, en realitat, ja no existeix si no és en els cors d'aquells que l'han viscuda. Les fotografies en blanc i negre que desfilen davant dels nostres ulls al principi del metratge ens ensenyen cares desconegudes, marcades pel cansament, que voldrien trobar finalment la llum després d'haver viscut durant molt de temps a l'ombra. Aquesta seqüència inicial representa l'única realitat concreta, documental, de Horse Money, que llisca de seguida en el món dels fantasmes, dels records explicats per Ventura, emigrat de Cap Verd a Lisboa amb l'esperança de trobar una vida millor. En realitat, el que l'espera és un immens forat negre que ràpidament el devora, el destrueix i l'allunya de les seves arrels, però prohibint alhora l'accés a un món que el rebutja. Ventura viu en un infern, es transforma a poc a poc en fantasma, es troba privat tant de passat com de futur, usat i rebutjat en la vida, oblidat pels diaris oficials un cop mort. Exactament com el seu cavall Dinheiro, Ventura és devorat per voltors que l'han explotat fins a fer-li perdre tota la dignitat, fins a trencar cadascun dels seus somnis. El barri de Fontainhas que ha vist desfilar tants sense nom com Ventura ja no existeix, com les esperances de les persones que l'han habitat. El barri ha estat polvoritzat, ha estat llançat a l'oblit.

Horse Money, que es presenta sota la forma d'una meravellosa sèrie de tableaux vivants en la qual la llum fa pensar a Caravaggio, reflecteix explícitament la voluntat del director portuguès de fer-se narrador d'una història que necessita ser explicada. A través d'una llum en clarobscur que il·lumina les cares exhaustes dels que han viscut sempre a l'ombra, Pedro Costa intenta trobar l'essència d'un poble privat de la seva terra però també de la seva història. Un poble la identitat del qual no és territorial sinó sentimental. I és justament aquesta emotivitat, aquesta humanitat, la que es posa en primer pla en la pel·lícula. Fontainhas ja no existeixen però les ombres que hi vivien no volen anar-se'n. Continuen deixant al vent esperances trencades, com murmuris. Com totes les ànimes en pena, les de Pedro Costa erren a la recerca d'una pau que els ha estat sempre negada, a la recerca d'una terra somiada, d'un lloc on viure amb dignitat. Horse Money és un condensat de moments tan forts que freguen dimensions èpiques. Un projecte extremadament ambiciós i potent que ha necessitat temps per ser elaborat. Amb la seva última pel·lícula, Pedro Costa encén un cop més la llum sobre les ombres que habiten la seva ciutat. Escriu la història d'un poble que mai ha existit. El resultat és un retrat gairebé cavalleresc, sublim, fet de murmuris, de llàgrimes que corren en silenci i d'emocions difícils d'expressar, però finalment posades a la llum. Una pel·lícula per no deixar de veure.


Giorgia del Don – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: