MASAAN

Títol original: Masaan (Fly Away Solo) | Direcció i guió: Neeraj Ghaywan, Varun Grover | País: Índia, França | Durada: 104 min | Any: 2015 | Gènere: Drama | Interpretació: Richa Chadda, Sanjay Mishra, Vicky Kaushal, Shweta Tripathi, Bhupesh Singh, Bhagwan | Música: Bruno Coulais, Indian Ocean | Fotografia: Avinash Arun Dhaware | Distribuïdora: Golem Distribución | Estrena a Espanya: 09/09/2016

No recomanada per a menors de 12 anys, especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere

Doblada en castellà
SINOPSI

Les vides de quatre persones s'entrecreuen al llarg de les ribes del riu Ganges. Un jove de classe baixa que està perdudament enamorat, una filla que porta a l'esquena una trobada sexual que va acabar en tragèdia, un pare desgraciat amb una dubtosa idea sobre la moralitat i un enèrgic nen que desitja, per sobre de tot, tenir una família. Tots ells tenen una cosa en comú: volen escapar de les construccions morals de la petita ciutat en què viuen.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

'Massan'

Només cal saber que l'Índia va tornar a criminalitzar l'homosexualitat el 2013, i estar atent a les ocasionals notícies sobre crims relacionats amb el sistema de castes, per sospitar que les morals socials i sexuals del subcontinent no han canviat tant des dels temps de Gandhi, o, ja que hi som, des dels de l'emperador Ashoka. D'això precisament va Masaan, una pel·lícula el llenguatge de la qual està als antípodes de Bollywood (una mica més o menys obvi, atesos els seus dos trofeus a la secció Un Certain Regard de Canes) per apropar-se al cinema europeu de denúncia social, més alguna referència (inevitable, però tangencial) al vitalisme de Satyajit Ray. Partint d'una premissa que, a les nostres latituds, sembla ciència-ficció (una parella arrestada en un hotel per fornicar sense estar casats), el film desplega dues trames paral·leles en què l'amor, filial o romàntic, topa de cara amb xantatges policials i prejudicis insuperables. A mesura que va exposant-se a una història asfixiant, excepte els seus ocasionals moments de tendresa, un acaba pensant que les realitats a què al·ludeix Masaan són com aquestes aigües del Ganges al costat de les quals s'alcen els ghat (crematoris rituals) on treballen alguns dels seus personatges: santes en teoria, pudents en la pràctica. Però sempre queda la sospita sobre si la cinta no ens està explicant als espectadors de l'anomenat 'primer món' allò que volem veure, i com volem veure-ho.

A la vora del Ganges, els prejudicis (i les lleis) destrueixen vides.

Yago García – Cinemanía

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: