MI “PERFECTA” HERMANA
Títol original: Min lilla syster Direcció i guió: Sanna Lenken País: Suècia Durada: 105 min Any: 2015 Gènere: Drama Interpretació: Rebecka Josephson, Amy Diamond, Annika Hallin, Henrik Norlén, Maxim Mehmet,Hugo Wijk, Emelie Strömberg, Amy Deasismont, Karin de Frumerie, Bahador Foladi, Åsa Janson, Ellen Lindbom Música: Per Störby Jutbring Fotografia: Moritz Schultheiß Distribuidora: Splendor Films Estrena a Espanya: 17/6/2016

Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en castellà
SINOPSI

Un cop Stella entra a l’apassionat món de l'adolescència amb 12 anys, descobreix que la seva germana gran Katja, el seu model a seguir i a la qual tothom admira, amaga un trastorn alimentari. Els problemes d'esquena de Stella quedaran en un segon pla quan ella s'assabenti de la malaltia de la seva germana. Dividida entre la lleialtat a la seva germana i la preocupació per ella, lentament la família s'anirà dividint en dos.

(sensacine.com)

CRÍTICA

Un gran potencial de conscienciació


La directora i les dues actrius són un talentós trio que caldrà seguir de prop i que es mereixen gran reconeixement per aquest treball rellevant socialment i artísticament sobre l'anorèxia


La guionista i directora sueca Sanna Lenken es va donar a conèixer amb l'estrena del seu curtmetratge Eating Lunch en competició al Festival internacional de Göteborg de 2013. L'obra tractava sobre joves amb problemes alimentaris. La cineasta, que va patir anorèxia en la seva adolescència, torna a la competició de Göteborg amb el seu primer llargmetratge, Mi perfecta hermana, que s'enfronta al mateix tema i revela la gravetat d'aquesta malaltia que molt escasses vegades ha tingut cabuda a la gran pantalla.

La història adopta el punt de vista de Stella (Rebecka Josephson), una adolescent les hormones de la qual comencen a despertar-se. La seva germana gran, Katja (Amy Deasismont), és patinadora artística. Stella admira la seva germana i imita el seu desig de ser una patinadora així com el seu enamorament sobtat (típic de les noies de la seva edat) per l'entrenador de Katja, Jacob (l'actor alemany Maxim Mehmet). Per descomptat cap de les seves fantasies es compleix però aviat descobreix que la seva germana pateix un trastorn alimentari, una barreja d'anorèxia i bulímia.

Katja amenaça d’explicar als seus pares (Annika Hallin i Henrik Norlen) l'amor secret de Stella si aquesta els parla sobre la seva malaltia. Això crea un cercle viciós de manipulació i mentides al qual Stella decideix posar fi quan el psicòleg del col·legi li explica que la combinació de no menjar i practicar molt esport pot resultar mortal.

Lenken ha elaborat una pel·lícula madura i convincent, en què ha sabut treure partit a la seva pròpia experiència. La manera com la família s'enfronta al problema i en la qual els pares, espantats davant la idea d’enviar la seva filla a un hospital perquè això significaria admetre l'existència del problema, intenten resoldre’l pel seu compte, inconscientment i impotentment, se’ns presenta amb una proximitat devastadora. La pel·lícula mostra les semblances d'aquest desordre amb l'addicció, un problema que el cinema ha tractat nombroses vegades, mentre que l'anorèxia i la bulímia han tingut una presència molt més reduïda a la gran pantalla. El Premi Drac a la Millor pel·lícula nòrdica atorgat pel públic a Göteborg és un prova que, presentat adequadament, el cinema podria contribuir a conscienciar el públic sobre aquest tema.

Potser no funcionaria igual de bé sense la contundent direcció de Lenken i la fantàstica actuació de les dues joves actrius. Josephson és néta d'Erland Josephson, conegut per les pel·lícules d'Ingmar Bergman, i és una clara hereva del seu talent. Deasismont, per la seva banda, és una estrella del pop a Escandinàvia coneguda com Amy Diamond, per la qual cosa l'actuació és una cosa que domina. No obstant això, totes dues han fet un gran pas endavant en el món del cinema amb aquesta pel·lícula i els seus talents segur que seran corroborats pels premis. Caldrà seguir de prop tant la directora com les dues actrius.

Vladan Petkovic – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: