PEACE TO US IN OUR DREAMS

Direcció i guió: Sharunas Bartas Països: Lituània, França, Rússia Durada: 107 min Any: 2015 Gènere: Drama Interpretació: Ina Marija Bartaité, Sharunas Bartas, Edvinas Goldstein, Lora Kmieliauskaite, Giedrus Nakas Fotografia: Eitvydas Doskus Música: Alexander Zekke Distribuïdor: Paco Poch Cinema Estrena a Espanya: 6/5/2016


Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en lituà subtitulada en català

SINOPSI

Un dia d'estiu. Un home, la seva filla i la seva companya arriben a la seva casa de camp per passar el cap de setmana. La filla acaba de mudar-se a casa del seu pare a la recerca del seu afecte. L'home cansat de la seva vida no sap on trobar forces per continuar. La dona, violinista, es veu incapaç de triar entre la música, l'amor i la seva carrera. Encara que tots dos s'estimen la seva relació és tensa, fins al punt que pot trencar-se en qualsevol moment... A vegades per comprendre’s cal escoltar i observar els altres. Hem de sentir el fred alè de la mort per tornar a la vida.

(Sharunas Bartas)

CRÍTICA

Ja fa massa anys que l'obra de Sharunas Bartas reclama un estudi profund partint d'una retrospectiva completa. Des que va debutar en la ficció amb l'enlluernadora Tres días (1991), el director lituà ha desenvolupat una carrera irregular però sempre suggerent, sobretot per la seva contundent estètica (fins ara sempre havia rodat en cel·luloide) i per la densitat dels conflictes humans que planteja. La seva obstinació a elaborar un cinema de comunicació difícil i personatges depressius el conduïa sovint cap a una desesperança asfixiant que consumia les seves pel·lícules.

Peace to us in our Dreams, el seu primer treball realitzat en digital, és probablement el més equilibrat de la seva filmografia: la confusió existencial dels personatges continua present, però també hi ha espai per a emocions lluminoses; l'herència de Tarkovski se segueix intuint, però d'una manera més lleugera, ja no s'apodera del seu estil.

Es tracta d'un film fortament autobiogràfic (hi trobem referències a la vida del director, que a més encarna el protagonista masculí) que pren la forma d'una peça de cambra composta per extensos actes en què els diàlegs tenen un paper destacat. Una dona, un home i la filla d'aquest últim es desplacen fins a una casa d'estiu per passar un cap de setmana reflexionant sobre els seus problemes. L'immens llac i el bosc que envolten la residència serveixen de contrapunts esplendorosos i serens al torrent d'emocions que experimenten les dues dones. La solitud, el trauma de la pèrdua d'un ésser estimat i la impossibilitat d'ordenar les prioritats vitals són els conflictes exposats per Bartas. Els passejos pel bosc i els banys al llac funcionen com una teràpia insuficient. Els personatges només troben alleujament quan trenquen la seva inhibició i s’asseuen a la taula per compartir les seves frustracions.

Intensa, enigmàtica i visualment aclaparadora, Peace to us in our Dreams és un important pas endavant en la trajectòria d'un dels directors d'estil més marcat del cinema europeu.

Javier H. Estrada – caimanediciones.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: