REGRESIÓN

Títol original: Regression Direcció i guió: Alejandro Amenábar. Països: Espanya i Canadà Any: 2015 Durada: 106 min Gènere: Thriller Interpretació: Ethan Hawke, Emma Watson, Devon Bostick, David Thewlis, David Dencik, Lothaire Bluteau Producció: Alejandro Amenábar, Fernando Bovaira i Christina Piovesan Música: Roque Baños Fotografia: Daniel Aranyó Disseny de producció: Carol Spier Vestuari: Sonia Grande Distribuïdora: Universal Pictures International Spain Estrena a Espanya: 2/10/2015

 


Qualificació per edats
: No recomanada per a menors de 12 anys
DO en castellà

REGRESIÓN’, D'ALEJANDRO AMENÁBAR,
DIGNE HEREU DEL MESTRE DEL SUSPENS,
ENS SUPLICA QUE OBRIM ELS ULLS
SINOPSI
Minnesota, 1990. El detectiu Bruce Kenner investiga el cas de la jove Angela, que acusa el seu pare, John Gray, de cometre un crim inconfessable. Quan John, de forma inesperada i sense recordar el que ha passat, admet la seva culpa, el reconegut psicòleg Dr. Raines s'incorpora al cas per ajudar-lo a reviure els seus records reprimits. El que descobreixen desemmascara una sinistra conspiració.

Labutaca.net
CRÍTICA

REGRESIÓN’, D'ALEJANDRO AMENÁBAR, DIGNE HEREU DEL MESTRE DEL SUSPENS,
ENS SUPLICA QUE OBRIM ELS ULLS

Retorn a l'univers que millor li va a un dels nostres directors més internacionals. L'infern són els altres.

Qui El cotitzat Amenábar en la seva sisena pel·lícula, com a realitzador i guionista, en gairebé vint anys de carrera.

On En l'àmbit que millor es troba, els ambients gòtics, ombrívols, plens d'angoixa, sospites, pors i inquietuds. Amb dones protagonistes que pateixen i han de sobreviure a un medi que les aclapara i empresona. De fet, la protagonista, Emma Watson (en els seus quinze minuts de presència) es diu com la seva primera actriu en el seu debut, Ángela (Tesis).

Què Un poble tranquil americà, dels anys 90, una família disfuncional, corferida per la mort de la mare, l'alcoholisme del pare, la fugida del fill gran i, per si fos poc, la denúncia d'abusos sexuals de la jove de la família contra el seu pare. Tot això enmig de la paranoia de moda a l'època, les sectes satàniques i les seves pràctiques inconfessables i diabòliques. Una parella, un inspector de policia i un professor d'hipnosi regressiva, que intentaran desxifrar aquesta amnèsia generalitzada i descobrir la realitat.

Estil Amenábar desplega els seus immensos recursos estètics per mantenir immobilitzat l'espectador a la seva butaca. Música mil·limetrada que reforça l'acció, ensurts equilibrats (els justos i necessaris), fotografia blavosa i grisa que subratlla i qualifica la vida dels protagonistes, somnis inquietants i decorats amb tots els detalls del cinema de terror, el thriller i la sèrie gòtica (gats, cadenes, caputxes, crucifixos...).

Sinceritat El que sempre m'ha agradat d'Alejandro Amenábar és que mai menteix al públic. Davant de les crítiques que poden aixecar-se sobre els inesperats girs i cops d'efecte en els seus guions, si es revisa atentament la seva filmografia, sempre hi ha un detall que anticipa i avisa l'espectador del que pot passar. Per exemple, en aquest cas, el dibuix de la motxilla del germà allunyat de la casa paterna, ja ens informa sobre ell, en la seva primera aparició. Al cinema d'Amenábar tot és qüestió de detall i tot detall compta.

Una altra lectura Però el més interessant de cineastes, amb tant talent com Amenábar, és intentar desxifrar què és el que ens vol explicar amb aquesta història satànica, per què tria aquest tema i no un altre, què és el que ens vol transmetre amb aquesta història de 1990, quinze anys després del nou segle.

Cada espectador escollirà la seva pròpia interpretació però la meva és que es tracta de la pel·lícula amb més lectura política i social de l'autor en la seva carrera. Enfront de la manipulació contínua, la creació de falsos temes que saturen l'actualitat i ens distreuen dels veritables i reals problemes, Alejandro Amenábar ens suplica que no ens deixem portar Mar Adentro, que ens allunyem de les Tesis de Los Otros (siguin del signe que siguin), que pensem per nosaltres mateixos i que Abramos los Ojos ara. Abans que sigui massa tard o que acabem per creure'ns les falòrnies que ens expliquen.

Carlos Loureda – Fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: