EVEREST

Direcció: Baltasar Kormákur Països: Estats Units i Regne Unit Any: 2015 Gènere: Drama, thriller Durada: 122 min Interpretació: Jason Clarke, Josh Brolin, Keira Knightley, John Hawkes, Jake Gyllenhaal, Sam Worthington, Martin Henderson, Emily Watson, Michael Kelly, Thomas M. Wright Guió: Mark Medoff i Simon Beaufoy Música: Dario Marianelli Distribuïdora: Universal Pictures International Spain Estrena a Espanya: 18/9/2015


Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 12 anys
DO en català
SINOPSI

Inspirada en els increïbles esdeveniments que van tenir lloc durant un intent per arribar al pic més alt del món, Everest descriu l'impressionant recorregut de dues expedicions que s'enfronten a una de les pitjors tempestes de neu que l'home mai ha conegut. El tremp dels alpinistes és posat a prova quan es veuen obligats a lluitar contra la fúria desfermada dels elements i superar obstacles impossibles, en un desesperat esforç per sobreviure.

Labutaca.net

CRÍTICA

La magnitud de la tragèdia

Durant els anys d'hegemonia nazi previs a la Segona Guerra Mundial, quan el cinema propagandístic es va tornar menys tirat a la metàfora i més directe en el missatge, va existir un gènere immensament popular: el dedicat al muntanyisme. Dotades d'una excusa argumental mínima (sí, hi havia lloc per al melodrama, l'aventura, la poesia...), aquestes pel·lícules tenien a veure bastant més amb altres coses que amb el cinema esportiu. Eren elegies filmades a major glòria d'una comunió mística entre la Natura i l'home. Bé, millor dit: una comunió mística entre la Naturalesa simbolitzada en una muntanya inaccessible i l'home ari. El creixement personal, racial, moral i fins i tot espiritual s'aconseguia escalant cims inaccessibles, deixant fins i tot la vida en l'intent. Tot valia pel sol fet d’aconseguir poder arribar al cim, alçar la mà i tocar l'infinit, el Cel, Déu.

Everest no és un producte de propaganda nazi, és clar (encara que el retrat que fa del líder inconscient de l'expedició amb tràgic final és prou controvertit i discutible que gairebé sembla la descripció d'un tirà), però sí que dota el cim més alt del nostre planeta d'una aura mística i mítica, d'un valor diví absolutament primitiu. L'Everest és Déu, per descomptat, és un Déu de l'Antic Testament, un ens viu i ferotge. És la balena blanca (blanca com la neu que corona el seu cim) de Moby Dick desafiant Ahabs d’excursions fatxendes de cap de setmana. Tota la part final del film de Baltasar Kormákur, des que la tempesta i la fúria dels elements es desencadenen sobre els muntanyencs, és una wagneriana i molt pangermànica simfonia de petits éssers humans enfrontats al Destí, als seus destins, a la seva petitesa al costat de la Naturalesa. És en aquests instants quan Kormákur s'endinsa amb encert en la pura abstracció aparcant al campament base aquest documentalisme de canal televisiu d'esports extrems que havia estat utilitzant com a manual d'estil fins ara.

És en aquestes seqüències, que haurien tingut l'aprovació dels exegetes del simbolisme ari i també d'un cineasta acostumat a desafiar els déus (Werner Herzog), on Everest es desmarca del melodrama convencional (la majoria dels personatges femenins, excepte el d'Emily Watson, no aporten res al relat), de la pulcra (i espectacular, això està fora de dubte: paisatges al·lucinants i moments de pur tour de force visual) plasmació de fets reals tràgics i del videoclip alpinista de risc. Queda també un grup d'actors (masculins) que fins i tot resulten d'estirp hawksiana a les escenes de la calma prèvia a la tempesta, en aquestes xerrades a la tenda de campanya. I una crítica a la comercialització i banalització d'aquestes excursions a l'Himàlaia, potser massa ingènua, però que al capdavall enllaça amb aquesta idea de l'home tractant d'arribar a Déu, tractant de tocar-lo com ell ho va fer en la Creació.

A favor: La seva abstracció desoladora, i teològica, de la tragèdia.

En contra: A estones és massa convencional.

Suso Aria - Sensacine

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: