PAPUSZA

Direcció i guió: Joanna Kos, Krzysztof Krauze Any: 2013 País: Polònia Gènere: Drama biogràfic Durada: 125 min Guió: Joanna Kos, Krzysztof Krauze Interpretació: Jowita Miondlikowska, Zbigniew Walerys, Antoni Pawlicki, Artur Steranko, Andrzej Walden Fotografia: Krzysztof Ptak Distribuïdora: Pirámide Films Estrena a Espanya: 28/8/2015


Qualificació per edats: No recomanada per a menors de 12 anys
VO subtitulada en castellà
Especialment recomanada
per al foment
de la igualtat de gènere
SINOPSI

Relata la vida de Bronislawa Wajs (Papusza), primera poeta gitana que va rebre el reconeixement de veure la seva obra publicada a Polònia. Repudiada per la seva pròpia comunitat, que la va acusar d'haver traït els secrets del seu poble, Papusza va viure immersa en la pobresa i l'abnegació, torturada per la culpabilitat fins a la seva mort el 1987.

(FILMAFFINITY)
CRÍTICA

Vida d’una poeta (maleïda)

Una estilitzada panoràmica en blanc i negre ens endinsa en aquesta pel·lícula sobre la poetessa Papusza, gitana polonesa i una de les poques veus literàries d'aquest poble nòmada que va veure la seva obra traduïda a múltiples idiomes. La sorprenent fotografia és, de fet, un dels puntals sobre els quals els cineastes Joanna Kros i Krzysztof Krauze sostenen el biopic de l'escriptora; una fotografia pictòrica i delicada, sempre monocroma, buscant en els múltiples matisos del gris la malaguanyada sort de la protagonista: casada a la força amb el seu oncle, un gitano músic, va sobreviure a les dues guerres mundials, a la imposició del govern polonès comunista d’abandonar la seva vida de caravanes per establir-se en cases i al rebuig del seu poble quan el modest èxit com a poetessa va trucar a la seva porta. Renegada, va acabar els seus dies en un asil, fregant la bogeria.

Kros i Krauze tracen un biopic compost per vinyetes episòdiques que van i vénen, assossegades, en el temps, recorrent els moments clau de la vida de Papusza –el seu naixement, el seu tràgic casament, la seva trobada amb l'escriptor polonès Jerzy Ficowski (Antoni Pawlicki), que va conviure fins a dos anys amb el poble gitano fugint d'una ordre policial d'arrest, els seus últims dies aïllada– a la recerca d'una narrativa emocional en comptes de cronològica. "Si no hagués après a llegir, seria més feliç", es lamenta cap al final dels dies l'escriptora, interpretada amb massa passivitat per Jowita Budnik, com si el fet de voler apropar-se al món que l'envolta hagués estat la més gran de les malediccions. Els directors, tot i això, no es recreen en la distància cultural entre gitanos i europeus en uns anys en què Europa no va destacar com a escenari de justícia social, sinó que intenten dibuixar una comunitat incompresa a causa d'una manera de viure ancorada en el passat, de vegades fosca.

A favor: La seva fotografia en els colors del dol, d'acord amb el to amarg de la biografia de Papusza.

En contra: El caràcter elegíac amaga el talent de l'escriptora; a qui, per cert, a penes se la veu escriure durant la pel·lícula.

Paula Arantzazu Ruiz - Sensacine
    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: