ANACLETO: AGENTE SECRETO

Direcció: Javier Ruiz Caldera País: Espanya Any: 2015 Gènere: Comèdia Interpretació: Imanol Arias (Anacleto), Quim Gutiérrez (Adolfo), Berto Romero, Alexandra Jiménez, Carlos Areces, Rossy De Palma Guió: Fernando Navarro, Breixo Corral i Pablo Alén; basat en els personatges creats per Manuel Vázquez Producció: Francisco Ramos Distribuïdora: Warner Bros. Pictures International España Estrena a Espanya: 4/9/2015


Qualificació per edats: No recomanada per a menors de 16 anys
VO en castellà
SINOPSI

Adolfo, un home de trenta anys que treballa de segurata, està passant una mala ratxa. No només el deixa la seva nòvia de tota la vida per ser un tipus sense ambició, sinó que, a sobre, es converteix en l'objectiu d'una sèrie de matons liderats per Vázquez, un perillós criminal que acaba d'escapar-se de la presó. Però què ha fet ell per veure’s en aquest embolic?, com és possible? El món se li ensorra quan descobreix que el seu pare té una doble identitat. No és un pagès dedicat a la producció d'embotits, com ell ha cregut tota la vida, sinó que és Anacleto, un agent secret en hores baixes i l'home que va tancar Vázquez fa trenta anys.

Labutaca.net
CRÍTICA

A favor de l'univers cinemàtic Vázquez

La imatge no podia resultar més icònica: Anacleto –envellit amb els cabells blancs d'Imanol Arias, ja que al cap i a la fi el personatge va ser creat als 60 –, apareix en els títols d'arrencada del film caminant pel desert –se li trenca el cotxe; només faltaria que aparegués l'oasi al·lucinatori tan habitual a les vinyetes de Vázquez–, cigarret a la boca i vestit amb un esmòquing perfectament planxat, visitant una presó d'alta seguretat amagada entre les dunes del desert (pressuposem) del Gobi. Referència sobre referència: de Vázquez, perdó, del Gran Vázquez (sic transit gloria mundi) a Superagente 86 (la sèrie, òbviament) i, si tiro perquè em toca, també anem a les vinyetes més boges d'Ibáñez, a l'encantament operandi de l’Inspector Gadget, als tirs oblics i amb gloriosa carambola d’Agárralo como puedas i a la il·lògica argumental (tan Tex Avery) que es podia veure a la deliciosament sonada Looney Tunes: De nuevo en acción.

El com ha aconseguit Javier Ruiz Caldera filtrar tot aquest background pop i projectar-lo com una pel·lícula única en la seva espècie, és bàsicament a causa del seu desmesurat talent a l'hora de manejar els elements, ritmes i accions bàsiques de la comèdia fílmica. Perquè ens entenguem, Caldera és a la comèdia mainstream el que Jaume Balagueró va significar per al cinema de terror a principis de segle. Amb un guió base trufat d'acudits i recontraacudits d'altura –obra del mateix tàndem (més un) que va signar la hilarant (i superior) Tres bodas de más– i una posada en escena que desborda a l'hora d'acumular gags, es poden dir dues coses realment bones d’Anacleto: Agente secreto: la primera, que és molt més divertida que els còmics de Vázquez –l'obra més divertida (i rellevant) del dibuixant català va arribar després de deixar Bruguera; va ser llavors quan es va fer punk (metafòricament) i fins i tot va arribar a publicar una històrica historieta on Anacleto i les germanes Gilda s’enllitaven–; la segona, que en els seus millors moments podria arribar a passar per un Kingsman espanyol. La qual cosa, és clar, que és molt.

En l'apartat de "hi falta" hem d'anar, indubtablement, a la part en la qual la pel·lícula s'acosta més als paràmetres de l'action movie. Perquè el cert és que, excepte la seqüència a la masia –sempre funciona molt millor en off–, cada vegada que Anacleto es posa a disparar o lluitar, la pel·lícula perd tant ganxo com credibilitat –normal que la penúltima seqüència de l'obra, situada en un pàrquing barceloní, es faci realment llarga–, més a prop de les baralles vistes a Torrente 4 (i és la meva preferida) que dels exabruptes sanguinaris de Malavita (no pregunteu per què m'ha vingut al cap la pel·lícula de Besson).

Així, més a prop del Mortadelo y Filemón de Fesser (acció real) que del de Miguel Bardem, la pel·lícula de Caldera es reivindica com l'apropiació lògica de l'univers cinemàtic de Vázquez. De fet, fins i tot deixa les portes obertes a una seqüela, cosa que si repeteixen director i actors –que bé funcionen a la pantalla Quim Gutiérrez i Alexandra Jiménez–, comptarà de llarg amb els meus diners a taquilla.

A favor: No sé si quedar-me amb el dinar familiar banyat en pentotal sòdic o amb la lectura del diari infantil d'Adolfo.

En contra: Aquesta baralla al mercat...

Alejandro G. Calvo - Sensacine

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: