SABRINA

Direcció: Billy Wilder Guió: Billy Wilder, Ernest Lehman (Obra: Samuel A. Taylor) País: EUA Any: 1954 Durada: 113 min Gènere: Comèdia romàntica Música: Friedrich Hollaender Fotografia: Charles Lang (B&W) Interpretació: Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden, Walter Hampden, John Williams, Martha Hyer, Joan Vohs, Marcel Dalio, Marcel Hillaire, Nella Walker, Francis X. Bushman, Ellen Corby Productora: Paramount Pictures


Qualificació per edats: Apta per a tots els públics
VO subtitulada en castellà
PREMIS
1954: Oscar: Vestuari B/N. 5 nominacions incloent-hi director, actriu i guió
1954: Globus d’Or: Millor guió
1954: Nominada al BAFTA: Millor actriu britànica (Hepburn)
1954: Cercle de crítics de Nova York: nominada a Millor actriu (Hepburn)
SINOPSI

La jove Sabrina, filla del xofer britànic dels poderosos Larrabee, està enamorada del fill menor de la família, que coqueteja amb ella per pur entreteniment. El pare l'envia a París, d'on torna convertida en una dona elegant i seductora que trastorna els dos germans Larrabee, tant el frívol David com l’hermètic i adust Linus.

(FILMAFFINITY)

CRÍTICA

SABRINA’, elegància feta cinema

Només dues vegades en la seva vida Billy Wilder va semblar cedir a la pressió de Hollywood. La primera va ser amb El vals del emperador, un favor que va realitzar als estudis Paramount, que buscaven un argument per a Bing Crosby. Wilder l'odiava i se’n va penedir tota la vida. L'altra va ser Sabrina, i no va ser una rendició conscient, sinó que senzillament Wilder va tocar el mite de la Ventafocs amb una virginal Audrey Hepburn, d'aire adolescent, que tornava boja els homes amb els seus somnis d'una manera tan púdica que a Sabrina les converses sexuals mai freguen el seu personatge ("Mira aquestes cames. No són fantàstiques?", diu el personatge de William Holden. Resposta del seu germà, interpretat per Humphrey Bogart: "Les últimes cames que et van semblar fantàstiques li van costar a la família 25.000 dòlars"). El seu creador assegurava que tenia molts tocs Lubitsch (el mestre de Wilder), que sabia insinuar de manera lleugera i elegant sense caure en l'obvi. I això que parla d'un triangle amorós: el de la filla del xofer d'una família milionària, una noia que passa de borrissol molest a bellesa etèria via una educació a París, i els dos hereus: el pencaire Linus (Bogart) i el cigala David (Holden).

Sabrina és classe, és gust, és amor... però al llarg del seu visionament hi ha alguna cosa que molesta, que grinyola. Wilder sempre ha explicat que Sabrina no era perfecta, va ser pel seu enfrontament amb Bogart: "Fins aleshores havia interpretat sobretot tipus durs amb gavardina, que ocultaven els seus sentiments darrere d'observacions impertinents. I ara havia d’enganyar una noieta somiadora i cursi, per quedar, finalment, a la seva mercè. Per primera vegada en la seva carrera havia d'interpretar un home que portava pantalons de ratlles, un barret rígid i un paraigua". Bogart responia que mai li van dir "amb qui acabaria Sabrina". I és que no ho sabien. Durant la filmació, Wilder va fer pinya amb Holden -ja havien treballat junts- i Hepburn, amb ells prenia martinis... i perquè en realitat el guió s'escrivia amb només dos dies d'antelació al rodatge. Hepburn i Holden van protegir el seu director, li van servir d’escut perquè ningú sospités els problemes d'escriptura. Així que Bogart se sentia insegur en el seu personatge i apartat del grupet que cada nit compartien copes, sense sospitar que després Wilder encara es quedava despert escrivint i reescrivint. La llegenda parla de crisi d'ansietat del coguionista, Ernest Lehman; d'enfrontaments pel vestuari; d'un alcohòlic Bogart nerviós si la jornada de treball no acabava a les cinc (hora del glop), i d'un últim dia de rodatge que Wilder va rematar mirant al cel i cridant "Fote't!" a Déu.

Tot l'anterior no importa si un mira a la pantalla Sabrina enfilada a un arbre, si gaudeix de l’esquetx de les olives amb Martini, si es deixa portar per l'evocació d'un món ple de gràcia en què Audrey Hepburn era la reina.

Gregorio Belinchón – El País

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: